Vlada izmijenila Nacionalni pčelarski program, Vrbos: Borba za opstanak pčela na našem planetu dužnost je svih nas

Vlada RH je na posljednjoj sjednici, održanoj u četvrtak, 29. srpnja, donijela Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Donošenjem Izmjene i dopune, osigurano je produljenje trajanja Programa do kraja 2022. godine te iskorištenje omotnice koja je povećana za 3 milijuna kuna za 2021. i 2022. godinu.

Istovremeno, donesen je Program potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala s ciljem smanjenja gubitaka pčelinjih zajednica uzrokovanih nepovoljnim meteorološkim prilikama, a pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine.

Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od 3 milijuna kuna.

Inicijativa za ove Izmjene i dopune kojima je glavni cilj pomoć pčelarstvu i pčelarima, potakla je od krovne udruge, Hrvatskog pčelarskog saveza, što nam je potvrdio i predsjednik saveza Željko Vrbos.

Predsjendik HPS a Željko Vrbos

– Okidač za ovo bile su, u prvom redu, izrazito loše vremenske prilike koje su imale za posljedicu gubitak medonosnog potencijala gotovo u cijeloj Republici Hrvatskoj. Zato smo se i obratili Ministarstvu poljoprivrede i dogovorili pomoć u tri pravca – kaže Vrbos te objašnjava o čemu je riječ.

– Prvi oblik predviđa sredstva Ministarstva poljoprivrede kroz oblik potpore, a to je upravo prošlo i e-savjetovanje. Naime, pčelari koji odgovaraju uvjetima shodno kriterijima koje je ustanovilo Ministarstvo poljoprivrede moći će podnijeti zahtjev i dobiti izvjestan povrat za sufinanciranje nabavke šećera za prihranu pčela.

Drugi oblik pomoći je kroz izmjenu Nacionalnih programa gdje smo na Upravnom odboru HPS donijeli Odluku da se mjera 2 Nacionalnog pčelarskog programa s 30 kuna proširi na 60 kuna, gdje će pčelari od 1. kolovoza ove godine pa do iduće godine moći aplicirati na tu mjeru tako da svi oni pčelari koji uzmu veterinarsko medicinske pripravke za liječenje pčela, do iznosa od 30 kuna, za preostalih 30 kuna moći kupiti šećer i za isto će dobiti povrat sredstava.

closeup shot group bees creating honeybee full delicious honey 181624 15784 1
Freepik

Što se trećeg oblika pomoći tiče inicirali smo izvjestan zahtjev Europskoj komisiji koji je proslijeđen putem Ministarstva poljoprivrede. Ta tema istaknuta je na sjednici u Bruxellesu na kojoj se ministrica Marija Vučković uvelike založila za pčelare i pokrenula inicijativu koju su prihvatile i druge države, poput Slovenije, Mađarske, Austrije, Slovačke i Poljske, da je nužno promijeniti sustav pomoći pčelarskom sektoru zbog klimatskih prilika koje iz godine u godinu narušavaju stabilnost pčelinjih paša. Sve su veći troškovi i opasnost po pčele da uopće i ostanu na planetu. Drago mi je što je ta inicijativa potekla od nas iz Hrvatske i očekujemo da se većina zemalja prikloni toj inicijativi i da od sljedeće godine EU promjeni sustav potpora u pčelarskom sektoru gdje bi naknada za oprašivačku djelatnost pčelinjih zajednica bila najpravednija i najadekvatnija – kaže Vrbos te dodaje kako je Ministarstvo ove godine izdvojilo više novca za pčelare.

– Velika je stvar što smo za ovu godinu s Ministarstvom poljoprivrede osigurali 3 milijuna kuna više, tako da vjerujem da će pčelari unatoč svim ovim lošim godinama, uspjeti namiriti sve svoje obveze i prava kroz Nacionalni pčelarski program i druge potpore i nadamo se da se više ovakve godine neće ponavljati, a i ako se budu ponovile, vjerujem da smo našli pravi put kojim bi trebalo ići da opstojnost pčela na planetu ne ovisi samo o imovinskom stanju pčelara, nego da se uključi i šira društvena zajednica, poglavito lokalna i regionalna samouprava, a sve zbog boljitka pčelarstva općenito – rekao nam je Željko Vrbos. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content