Vlč. Viktor Jaković u župi bl. Ivana Merza u Slatini proslavio mladu misu

U rodnoj župi blaženog Ivana Merza u Slatini u nedjelju 25. srpnja, uz geslo ‘Od sad se nećeš više zvati Jakov, nego Izrael, što znači jak s Bogom’ (Post 35, 10) mladu Misu proslavio je vlč. Viktor Jaković mladomisnik Neokatekumenskog puta na službi u Češkoj.

Viktor Jaković rođen je u Slatini godine 1992. kao treće od petero djece u obitelji Nede i Petra Jakovića. Tijekom osnovne i srednje škole upoznaje karizmu Neokatekumenskog puta koja mu pomaže da prepozna i ostvari životni poziv na koji ga Bog poziva. Nakon završene osnovne i srednje škole u Slatini odlazi u međunarodno misijsko neokatekumensko sjemenište ‘Redemptoris Mater’ u Puli, a potom zbog potreba katoličke zajednice u Češkoj, nastavlja formaciju u istom sjemeništu ‘Redemptoris Mater’ u gradu České Budějovice. Ondje je 13. lipnja 2020. zaređen za đakona, a 19. lipnja 2021., tijekom svečane mise u katedrali sv. Mikuláša u Češkim Budjějovicama, primio je red prezbiterata po rukama biskupa mons. Vlastimila Kročila.

Slavlje je počelo u dvorištu obiteljske kuće, gdje su mladomisniku svoj blagoslov udijelili njegovi roditelji, majka Neda i otac Petar, a nastavljeno u župnoj crkvi bl. Ivana Merza u kojoj je vlč. Viktor prikazao svoju prvu misnu žrtvu. S njim su suslavili domaći župnik preč. Nikola Jušić, župnik slatinske župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić, župnik župe Rođenja Bl. Djevice Marije u Podravskoj Moslavini i arhiđakon slavonsko-podravski mons. Vladimir Škrinjarić, rektor svetišta Gospe Voćinske vlč. Ivan Ereiz; svećenik Porečko-pulske biskupije don Zoran Cetinić; prefekt Biskupijskog misijskog sjemeništa ‘Redemptoris Mater’ u Puli vlč. Stefano Cataldi, kapelan u župi Božanskog milosrđa u Žilini (Slovačka Republika) vlč. Lovro Volf, župnik župe Presvetog Trojstva u Daruvaru vlč. Zdravko Radoš i župnik župe Uznesenja Bl. Djevice Marije u Novoj Bukovici vlč. Dejan Ilić, a prigodnu homiliju uputio je vlč. Alejandro Castillo, svećenik Porečko pulske biskupije i rektor Biskupijskog misijskog sjemeništa ‘Redemptoris Mater’ u Puli.

Na početku misnog slavlja mladomisnika Viktora prigodnim su govorima pozdravili predstavnici župljana grada Slatine i domaći župnik preč. Nikola Jušić.

U ime vjernika pozdravili su ga: u ime mladih župe bl. Ivana Merza, Noa Jaković, mladomisnikov nećak te u ime obiju slatinskih župa Mato Miličić, mladomisnikov prijatelj i župni ekonomski vijećnik.

Prigodnu propovijed je održao velečasni Alejandro Castillo.

Na kraju mise mladomisnik Viktor se zahvalio svim nazočnima na podršci, koju su mu pružili tijekom njegovog puta do svećeničke službe.

Slavlju Mlade mise prethodila je i trodnevna duhovna priprava; prve večeri misu je predvodio vlč. Lovro Volf, kapelan u župi Božanskog milosrđa u Žilini, Slovačka Republika; drugoga dana predvoditelj misnog slavlja bio je vlč. Milan Blaha iz župe sv. Jana Nepomuka u Češkim Budejovicama, a večernju trećega dana mons. Vladimir Škrinjarić, župnik župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Podravskoj Moslavini, arhiđakon Slavonsko-podravskog arhiđakonata i bivši slatinski župnik.

(www.icv.hr, ktabkbih.net, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content