Završetak radova na Regionalnom distribucijskom centru prije roka: Voćari bi već u jesen mogli skladištiti svoje proizvode

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku danas (petak) su sa suradnicima obišli župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Izvođač radova je uveden u posao 10. ožujka ove godine, a prema do sada obavljenim radovima cijela investicija bi mogla završiti i prije ugovorenog roka od 18 mjeseci, odnosno kolovoza 2022. godine, pa postoje realni izgledi da slavonski i baranjski proizvođači jabuka i drugog voća i povrća već u jesen iduće godine svoje proizvode skladište u novom RDC-u.

– Projekti kao Regionalni distribucijski centar za voće i povrće trebali su već davno biti na području naše županije i cijele Slavonije i Baranje, no pripremili smo ga u prošle tri godine, a u tijeku je gradnja koja će vrlo brzo biti gotova. Vrijednost radova je 101 milijun kuna, a projekt realiziramo zajedno s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Bitno je da će RDC-e biti zadužen i za nabavu i distribuciju namirnica za prehranu učenika osnovnih škola na području cijele županije koju već pune četiri godine financira Županija u cijelosti ili zajedno s općinama i gradovima. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja ima besplatnu školsku prehranu, s tim da je cilj da sva prehrana bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna, a to ćemo učiniti upravo s ovim RDC-om- rekao je župan Anušić i dodao.

– Uz osnovne škole planiramo namirnice distribuirati i za đačke domove, domove za starije i nemoćne, Klinički bolnički centar Osijek i sve druge ustanove koje se nalaze na području županije, a imaju potrebe za ovakvom uslugom. Projekt je velik i vrlo bitan, a treba ojačati sve male poljoprivrednike, proizvođače voća i povrća s područja OBŽ, što mu je cilj i sigurno će tako biti. Već postoji veliki interes za RDC-e svih koji se ovdje vide u budućnosti, a kada ga dovršimo imat ćemo kvalitetan projekt koji će donijeti velike i višestruke benefite za sve žitelje naše županije- zaključio je. 

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content