Beroš: Svjedočimo epidemiji necijepljenih, upravo su oni najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima i preminulima

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da je turistička sezona vrlo uspješna, iznad očekivanja i u pogledu turističkih dolazaka i noćenja i prihoda te izrazio nadu da će hrvatska obala i dalje ostati u narančastoj boji na ECDC karti.

Premijer je na početku sjednice Vlade zahvalio ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac na organizaciji i naporima koje su svi uložili za organizaciju vrlo uspješne turističke sezone, a koja je iznad očekivanja i u pogledu turističkih dolazaka i noćenja i prihoda.

– Brojevi fiskalizacije su izvrsni. Srpanj i kolovoz za sada 2021. su bolji kada je riječ o iznosima računa nego 2019., što pokazuje da je sezona zaista jako dobra. To je dobro za gospodarski oporavak, za hrvatsko gospodarstvo i turizam – istaknuo je Plenković.

Dodao je da su tome doprinijele i mjere epidemiološkog karaktera koje su Vlada i Stožer donosili, a koje su omogućile zdravi balans između zaštite zdravlja, funkcioniranja gospodarstva, prometa, društvenog života, obrazovanja i da se turisti koji dolaze u Hrvatsku osjećaju sigurnima.

– Nadamo se da će i danas na karti ECCD-a hrvatska obala i dalje biti u narančastom, što je još jedan pouzdani signal za idućih tjedan dana – naveo je premijer.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) danas bi trebao objaviti novu kartu s epidemiološkom situacijom po europskim regijama. Prošli četvrtak hrvatska obala na toj je karti ostala u narančastom, dok je Zagreb iz zelenog prešao u narančasto, a mediteranski konkurenti Hrvatske bili su većinom u crvenom ili tamno crvenom.

U Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu ove godine ostvareno 55,3 milijuna turističkih noćenja i 9 milijuna dolazaka turista, što je 1,2 milijuna dolazaka više u odnosu na 2020., a usporedbi s 2019. u dolascima smo na oko 60 posto i na više od 70 posto noćenja. 

Podaci o potrošnji pokazuju da je u srpnju i dosadašnjem dijelu kolovoza vrijednost fiskaliziranih računa nadmašili rezultate iz istih mjeseci u 2019. godine.

– Danas ćemo prijeći 50 posto cijepljenih prvom dozom, što je dobro, nažalost sporije nego što smo mislili i očekivali – rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

U Vladi su vjerovali da postoji veći interes za cijepljenje, a premijer se nada da će se nakon ljetne stanke broj cijepljenih povećati.  Poručio je kako je cijepljenje najbolja zaštita od najtežih posljedica covida, što pokazuju i brojke po kojima 80 posto umrlih u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo cijepljeno. 

– Ovih 20 posto koji su preminuli, većina ih je bilo teško bolesna i imala niz komorbiditeta – istaknuo je i ponovno pozvao građane da se cijepe.

U Afganistanu nije bilo posljedica za hrvatske državljane Plenković se osvrnuo na stanje u Afganistanu, podsjetivši da su svi hrvatski državljani izvučeni iz te zemlje.

– Dobro je da nije bilo nikakvih posljedica za naše državljane. Nastavljamo s našom otvorenošću da skrbimo o onim Afganistancima koji su bili povezani s hrvatskim kontingentom, te onima koji su radili i podupirali napore međunarodne zajednice ili EU-a  kazao je.

Ocijenio je da projekt izgradnje države u Afganistanu kroz skoro dva desetljeća na kraju očito nije uspio. U idućim fazama razgovarat će se o stabilizaciji stanja i daljnjeg razvoja Afganistana te o naporima da se izbjegne novi izbjeglički val, poput onog iz 2015. godine koji bi zasigurno “došao do naših granica i destabilizirao države Europske unije”.

Plenković se također osvrnuo na sastanak Vlade i ratnih zapovjednika u vezi zamolnica iz BiH, te istaknuo da će se o njima odlučiti nakon izvješća Ministarstva uprave i pravosuđa. Pritom će se u odluci voditi računa o nacionalnim interesima, ratnim zapovjednicima i oslobodilačkom karakteru Bljeska i Oluje.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content