BROJNE PREDNOSTI Uskoro stiže aplikacija na mobitelu koja će vozače upozoravati da voze prebrzo

Upozorenje na prekoračenje ograničenja brzine, obavijesti o zastojima, prikaz obilaznih smjerova – neke su od mogućnosti koje će pružati svim korisnicima autocesta u Hrvatskoj mobilna aplikacija koju će izraditi Hrvatske autoceste, a za čiju će izradu uskoro raspisati javni natječaj, piše u ponedjeljak Večernji list.

Procijenjena vrijednost te nabave iznosi 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, navodi dnevnik.

Ta mobilna aplikacija omogućit će korisnicima pristup informacijama o trenutačnom stanju prohodnosti i meteorološkim uvjetima na dionicama pod nadležnošću svih koncesionara autocesta u RH, dakle uz HAC-ove prometnice, uključuje i Istarski ipsilon i autocestu Zagreb – Macelj.

Kako se navodi u projektnom zadatku koji je dio natječajne dokumentacije, sučelje mobilne aplikacije treba biti intuitivno i jednostavno za korištenje te korisniku aplikacije na brz i pregledan način omogućiti informiranje o stanju prometa na planiranoj ruti autocesta, a što uključuje obavijesti o izvanrednim događajima, radovima na autocestama i povezanim državnim cestama, o stanju na graničnim prijelazima, tu je i pristup prometnim kamerama, kao i izvještaj o vremenima putovanja. Korisnici aplikacije, koja će biti besplatna, dobivat će i obavijesti o trenutačnom ograničenju brzine na dionici, o meteorološkim uvjetima, odmorištima i dostupnim sadržajima, o naplati cestarine, a na toj platformi bit će i kontakti za policiju, vatrogasce, hitnu medicinsku pomoć. Tako će korisnici moći planirati rutu putovanja uvidom u aktivne izvanredne obavijesti i radove, preko nje će moći i dojaviti incidentni događaj.

U planiranju putovanja pomoći će im u svakom slučaju i prikaz obilaznih smjerova u slučaju da je zbog izvanrednog ili najavljenog događaja dionica autoceste zatvorena za promet svim ili pojedinim skupinama vozila, a na karti u aplikaciji moći će vidjeti i prikaz trenutačne lokacije svog vozila. Aplikacijom će se postupno uvoditi i zaprimanje informacija o stanju u prometu iz zemalja u okruženju – Slovenije, Italije, Austrije, Češke, Mađarske – te u slučaju izvanrednih događaja u tim zemljama aktivirat će se planovi vođenja puta (TMP – Traffic Management Plans), a sve kako bi korisnici aplikacije koji putuju prema tim zemljama imali u realnom vremenu informaciju o događajima na autocestama tih zemalja i optimalnom vođenju prometa prema željenom cilju.

Uz aplikaciju, ovim projektom će se nadograditi i javne web-stranice HAC-a s interaktivnom kartom, a što uključuje prikaz karte, odabir slojeva karte, tekstualni pregled aktivnih izvanrednih obavijesti i radova, tekstualni prikaz meteoroloških uvjeta i prohodnosti, usmjeravanje, predviđanje stanja prometa, filtriranje, sortiranje podataka. Kako se navodi u dokumentaciji, sukladno interesu HAC-a da kao javno poduzeće koje upravlja većim dijelom mreže autocesta poboljša informiranje javnosti, nadogradnja i razvoj predloženih aplikacija predstavljat će znatan iskorak u poboljšanju javnog informiranja, donosi Večernji list.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content