IMAMO PRILIKU U Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica završila druga faza projekta „Zaželi“

Nakon uspješno provedene prve faze projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ završnom konferencijom službeno je zaključena i druga faza provedbe projekta. Nositelj projekta je Gradsko društva Crvenog križa Virovitica koje je u suradnji s projektnim partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Virovitica i Centrom za socijalnu skrb Virovitica sudjelovalo u identifikaciji žena koje su zaposlene te u odabiru krajnjih korisnika. Vrijednost projekta je 4.457,360,00 kuna a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda 85% i 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

50 žena skrbilo o 350 starijih i nemoćnih osoba

Konferenciju je otvorila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željka Grahovac koja je pozdravila sve nazočne i zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi ovog projekta. Istaknula je veliku važnost projekta za lokalnu zajednicu i kako su projektom „Imamo priliku“ ne samo ostvareni već su svi pokazatelji i ciljevi projekta nadmašeni. Naglasila je da je ovaj projekt svim sudionicima bio dragocjeno iskustvo a posebnu zahvalu uputila je svim zaposlenim ženama koje su svakodnevno obilazile korisnike i u velikoj mjeri poboljšale kvalitetu njihova života.

Voditeljica projekta Željka Francetić ukratko je predstavila provedene aktivnosti te ostvarene ciljeve i rezultate projekta. Kroz prezentaciju projekta, nazočni su upoznati sa velikim značenjem ovog projekta, ne samo za žene koje su kroz njega dobile zaposlenje nakon dugotrajne nezaposlenosti, nego i za korisnike, ali i cijelu zajednicu. Na kraju, voditeljica je zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnom završetku projekta.

IMG 2902

Zahvaljujući ovom projektu 50 žena zaposleno je na 12 mjeseci i to od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. godine. Žene su odgovorno i savjesno pružale pomoć u dostavi namirnica i lijekova, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, higijeni, socijalnoj integraciji i slično, te su svojim radom i aktivnostima poboljšale svoju materijalnu situaciju, ali i kvalitetu života starijih osoba kojima je potrebna takva pomoć. Projektom je krajnjim korisnicima osigurana izvaninstitucionalna skrb i pružena mogućnost ostanka u vlastitom domu čime se pridonijelo dostojanstvu življenja starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Projektom je bilo predviđeno 300 krajnjih korisnika, ali provedbom projekta, pokazalo se da su potrebe i interes puno veći, pa je taj broj do kraja projekta porastao na 350 krajnjih korisnika. Uz osiguranu podršku i pomoć starim i nemoćnim osobama podijeljeno je 3600 paketa higijenskih potrepština. Na taj način je rasterećen kućni proračun korisnika usluge, kojima je ovakva pomoć zasigurno dobro došla.

U svrhu što kvalitetnijeg provođenja projekta, ženama je nabavljeno 50 kompleta radne odjeće i obuće. Radi povećanja konkurentnosti na tržištu rada projektom je predviđeno stručno usavršavanje za 16 žena za obavljanje poslova gerontodomaćice.

Uspješno su provedene sve projektne aktivnosti

Završna konferencija projekta “Imamo priliku” održala se u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Virovitica u utorak, 17. kolovoza 2021. godine na kojoj su pored predstavnika partnerskih ustanova bili nazočni i predstavnici jedinica lokalne samouprave, Razvojne agencije VTA i žene zaposlene na projektu..

Na završnoj konferenciji u ime Grada Virovitice nazočne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, koja je uz čestitke na uspješno provedenom projektu i pohvale na račun provoditelja projekta izrazila želju za nastavkom projekta.

Očekuje se nastavak projekta

Budući da je Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica prvo u Virovitičko-podravskoj županiji započelo prvu fazu programa „Zaželi“ isto tako smo prvi u našoj županiji završili sa drugom fazom provedbe ovog projekta.

S obzirom na pozitivne rezultate ovog projekta za zajednicu nadamo se da će se uskoro raspisati poziv za treću fazu programa „Zaželi“ koji je najavljen od strane resornog ministarstva. Nastavak programa „Zaželi“ od velike je važnosti kako za nezaposlene žene tako i za korisnike ovog projekta.

(www.icv.hr, GDCK Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content