Od deset najvećih proizvođača paprike u Hrvatskoj, iz Virovitičko-podravske županije njih je čak šestero, a obitelj Makvić je treća u RH

Obitelj Makvić iz Otrovanca kraj Pitomače najveći je proizvođač paprike u Virovitičko-podravskoj županiji i treći u zemlji. Babura po babura i za pet sati traktorska prikolica je puna. Radne snage nedostaje pa u poslu pomaže cijela obitelj, kumovi, susjedi, prijatelji, piše Dnevnik.hr.

– Od šest krećemo ujutro u berbu, u berbi smo negdje do jedanaest, pola dvanaest i onda idemo kući slagati – objašnjava Ana Makvić.

– Imamo oko tri hektara plasteničke proizvodnje paprike i oko dva hektara vanjske rog paprike kojoj još nije krenula berba. Uberemo godišnje 300 do 350 tona paprike – dodaje Ivan.

Ove godine paprike će biti manje. Zbog toga se očekuju više cijene. Babura je zasad na razini prošlogodišnjih, a rog je već poskupio. No, rasli su i troškovi proizvodnje. Cijelo ljeto Branko Makvić je biciklom obilazio njive i suši prkosio pojačanim navodnjavanjem. Uz njega, ističe košta i prihranjivanje i zaštita. Ivan tvrdi, godina je loša.

– Godina je jedna od najtežih otkada smo u proizvodnji paprike zato što smo imali najhladnije proljeće u trideset godina i iz tog hladnog proljeća smo odmah ušli u temperaturu od 35 i 40 stupnjeva – kazuje Ivan.

Virovitičko-podravska županija ima važan udio u ukupnoj proizvodnji paprike na razini Republike Hrvatske, od deset najvećih proizvođača, iz ovog kraja njih je čak šestero. Paprika je peta po veličini povrtna kultura u Hrvatskoj, no ukupna proizvodnja opada i nije samodostatna. A potražnja je velika. Čim prikolica stigne s polja, u dvorište dolaze i kupci. Prodaja je skočila i zbog turizma.

(dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content