Ove jeseni otvara se Geo info centar u Voćinu, prvorazredna destinacija Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske

Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima, Dvorac Pejačević u Virovitici, Hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru, rodna Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, Centar Seqoia u Slatini, niz je projekata na području Virovitičko-podravske županije kojima je cilj razvoj i poticanje turističkih sadržaja. Ove jeseni pridodat će im se još jedan koji će biti prvorazredna turistička destinacija podno Papuka u ovom dijelu Hrvatske i Virovitičko-podravske županije – Geo info centar u Voćinu. Bit će to mjesto na kojem ćete se moći zaljubiti i u znanost poput geologije, biologije ili arheologije kao što se posjetitelji odavno zaljubljuju u Papuk.

– Geo info centar, zamišljen je kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u RH u svojoj suštini informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka. Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost do samog početaka našeg planeta – naglašava ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, najavljujući otvorenje ove prvoklasne destinacije za ovu jesen.

U kino dvorani Geo centra smjestit će se 5D kino koje će posjetiteljima omogućiti da osjete povijesne i geološke aspekte Papuka. Postav geologije posvećen je geološkim specifičnostima Papuka, uključujući i 8 multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama.

– Sve to će naše posjetitelje, a kojih u Papuku svake godine ima sve više, provesti kroz prošlost, 23 milijuna godina unazad. Moći će se osjetiti ozračje u špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim životinjama kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru. Ovaj centar ponudit će i prilika da se i lokalno stanovništvo aktivno uključi u turističku ponudu u pogledu smještajnih kapaciteta, kako bi posjetiteljima bio omogućen višednevni boravak na Papuku. Turistička infrastruktura na području Parka se iz sezone u sezonu proširuje zahvaljujući upravo infrastrukturnim ulaganjima Parka prirode Papuk, uz punu podršku Vlade RH, resornih ministarstava, Virovitičko-podravske županije, razvojne agencije VIDRA, te u ovom slučaju, Općine Voćin, gdje se i nalazi budući Geo centar – dodaje Jurenac.

Bit će tu i postav arheologije uz interaktivni ekran na kojem će posjetitelji moći izabrati neko od 7 razdoblja (neolitik, eneolitik, brončano doba, željezno doba, antika, srednji vijek i 18. stoljeće) i detaljnije se upoznati s njime, uključujući i detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima iz tog razdoblja na Papuku. U skoroj budućnosti, bit će još turističkih projekata na području Virovitičko-podravske županije.

IMG 6466
Foto: K. Toplak

– Svi nabrojani projekti financirani su europskim sredstvima, a gledajući samo one najznačajnije, završene ili buduće, radi se o projektima čija vrijednost doseže oko 400 milijuna kuna. No, uz njih koji su završeni i koji su već stavljeni u funkciju, te ih u zadnje vrijeme pohodi sve veći broj posjetitelja, na području Virovitičko-podravske županije, gradi se i Centar za posjetitelje Križnica, bit će tu i turističko-informativni centar Klopotec na Kladarskom bregu, uredit će se Turističko-rekreacijski centar Jezero – Hercegovac – Ružica grad u Orahovici kao i budući Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Stvorili smo i stvaramo kvalitetne turističke sadržaje, a primjetna su i sve veća privatna ulaganja u nove smještajne kapacitete. Imamo i prepoznatu plemićku rutu, ali i brojne biciklističke staze. Svi ti raznovrsni projekti koji su financirani sredstvima Europske unije, pokazali su koliko kao županija, uz naše gradove i općine, brinemo o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Brojni sadržaji koji se mogu pronaći ne samo u Virovitičko-podravskoj, već u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, trasiraju put dodatnom razvoju turizma i prepoznavanja kontinentalne Hrvatske kao poželjne destinacije – naglasio je župan Igor Andrović.

Projekt „Geopriče UNESCO Geoparka“ u kojem se nalazi Geo centar u Voćinu, projekt je ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna. Sam Geo centar u Voćinu vrijedi oko 40 milijuna kuna i on je najznačajniji projekt „Geopriča“ u sklopu kojih je asfaltirana cesta od Slatinskog Drenovca do granice s Požeško-slavonskom županijom, a upravo je ta ceste generirala povećan broj dolazaka turista na području Park šume Jankovac, kao trenutno posjetiteljsko najatraktivnije lokacije Parka prirode Papuk.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content