ROKOVO 2021. Otvorenje izložbe “Umjetničko nasljeđe bjelobrdske kulture” u Gradskom muzeju Virovitica

U okviru Rokova u petak, 13. kolovoza, u Gradskom muzeju Virovitica s početkom u 19.30 sati održat će se otvorenje arheološke izložbe „Umjetničko nasljeđe bjelobrdske kulture: Zvonimirovo – Veliko Polje i Suhopolje – Kliškovac“.

Radi se o srednjovjekovnoj arheološkoj kulturi koja se na području međuriječja Drave, Save i Dunava manifestirala od 9. do 13. stoljeća, a nazvana je po arheološkom lokalitetu, groblju Bijelom Brdu kraj Osijeka. Prepoznatljivost ove kulture je prije svega u grobljima s inhumacijskim ukopima u redove, a predmeti materijalne kulture poput nakita, keramike, oružja, oruđa i novca imali su važnu ulogu u obredu pokapanja.

Izložba je nastala inicijativom njezine autorice, arheologinje Gradskog muzeja Virovitica Sanje Baškarad uz podršku stručnih suradnika: akademika Željka Tomičića, dr. sc. Marka Dizdara, dr. sc. Siniše Krznara i dr. sc. Željke Bedić, koji su svojim dugogodišnjim iskustvom i radom na lokalitetima Zvonimirovo – Veliko Polje i Suhopolje – Kliškovac, odnosno na području srednjovjekovne arheologije dali doprinos te bili velika podrška u organizaciji ove izložbe. Naime, prošlost virovitičkoga kraja bogata je arheološkim kulturama, među kojima je vrijedno istaknuti upravo ovu zanimljivu, markantnu srednjovjekovnu kulturu, tzv. bjelobrdsku kulturu.  

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content