Virovitičkom ogranku Matice hrvatske Zahvalnica u povodu 50. obljetnice rada i doprinosa kulturnoj baštini

U povodu 50. obljetnice rada i doprinosa kulturnoj baštini te 25. obljetnice od obnoviteljske skupštine Zahvalnicu Grada Virovitice ove je godine dobila Matica hrvatska Ogranak Virovitica. Nakon što je početkom 1970. godine poduzeta inicijativa da se u Virovitici osnuje ogranak Matice, osnivačka skupština održana je 9. svibnja 1971. u Kazalištu Virovitica, a nazočilo joj je oko 450 članova i gostiju središnjice i slavonskih ogranaka. Gušenjem Hrvatskog proljeća rad Ogranka nije službeno zabranjen, ali im je oduzeta važnija dokumentacija, uredski inventar i financijska sredstva, a pojedini istaknuti članovi Ogranka doživjeli su policijske pretrage i ispitivanja.

Na inicijativu Borisa Belića i Ivana Zelenbrza 7. studenog 1990. godine sastaje se Upravni odbor izabran 1971. godine, a 26. svibnja 1991. održana je obnoviteljska skupština Ogranka Matice hrvatske u Virovitici. Ogranak organizira kulturne programe različite tematike, a na predstavljanjima knjiga, izložbama, tribinama i koncertima govorilo se o hrvatskoj kulturnoj baštini. Osim kulturne djelatnosti bavio se i humanitarnim radom u vrijeme Domovinskog rata. U tom radu posebno se istakla dr. Terezija Salaj Rakić koja je vodila Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb.

ŽUPANIJSKI ČASOPIS ZA KULTURU

Izdavačku djelatnost OMH u Virovitici započeo je 1991. godine izdavanjem časopisa Zavičaj, koji je danas županijski časopis za kulturu u kojemu objavljuju tekstove i priloge iz povijesti, kulture, znanosti, sporta, o turističkim značajkama Virovitičko-podravske županije. Od 1995. godine u Virovitičkoj zavičajnoj knjižnici tiskano je 19 knjiga podijeljenih u kola.

Od značajnijih manifestacija treba istaknuti Dane hrvatskog jezika u osnovnim školama te Dane Matice koji se vrlo uspješno organiziraju od 2003. godine u suradnji s ustanovama s područja kulture, školama. Od 2013. do 2018. održani su Mikeški divani koji se bave kulturnom baštinom grada, prvenstveno govorom Virovitičana starosjedioca, a u spomen na književnika Milana Nikolića prošle godine organizirali su prvi Međunarodni natječaj „Kristalna pepeljara“ za najbolju kriminalističku priču.

Od 2016. godine predsjednica Ogranka Matice hrvatske Virovitica je prof. Dubravka Sabolić, koja je napomenula kako se kulturna djelatnost Matice nastavlja i u novije vrijeme, možda u nekom trenutku malo skromnije, ali ona ne prestaje. Grad Virovitica uvijek im pruža podršku u svim njihovim projektima, stoga im je ova nagrada itekako značajna.

– Nagrada nas je iznenadila i razveselila. Priznanje je to prošlim i sadašnjim članovima Ogranka Matice hrvatske u Virovitici za doprinos u ostvarivanju raznolikih programa iz naše djelatnosti. Dobili smo je u godini obljetnica, 30 godina rada i 50 godina od osnivačke skupštine. Ujedno nas i obavezuje da nastavimo našu izdavačku djelatnost, istraživanja, priređivati popularno znanstvena predavanja i druge sadržaje. Da ustrajemo u novim projektima i prilagodimo rad novim mogućnostima koje donose elektronički mediji uz već ustaljene programe na promicanju hrvatske kulturne i znanstvene baštine, prošlosti i sadašnjosti našeg kraja – istaknula je sadašnja predsjednica virovitičkog ogranka Matice hrvatske Dubravka Sabolić.

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content