21. DAN POLJA DUHANA Više od trećine proizvođača duhana želi povećati proizvodnju

blank

U organizaciji Hrvatskih duhana d.d., najvećeg domaćeg otkupljivača duhana na području Podravine i Slavonije već više od 60 godina, danas (utorak) je na Pustari Višnjica održan tradicionalni 21. „Dan polja duhana“, kojeg su uz okupljene proizvođače duhana uveličali i ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa suradnicima i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima. Svečanosti su nazočili i Antun Vujić, ravnatelj APPRRR-a, Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ, saborski zastupnik Josip Đakić i drugi.

Svi su istaknuli kako je proizvodnja duhana zbog visoke dohodovnosti te kulture važna za Virovitičko-podravsku županiju, ali i za čitavu domaću poljoprivredu. Ukupna godišnja vrijednost otkupa duhana iznosi oko 90 milijuna kuna, a duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura u kojoj Hrvatska ostvaruje visoku konkurentnost, pa onda i zamjetnu proizvodnju na razini Europske unije, s obzirom da se u Hrvatskoj proizvede 5 posto ukupne proizvodnje duhana u EU.

ODRŽIVA POLJPRIVREDA

-Hrvatski duhani ponosni su partner više od 300 proizvođača s područja Podravine i Slavonije. Iza nas je jedna zahtjevna proizvodna godina, ali zahvaljujući zajedničkim naporima i poštivanjem najboljih agrotehničkih mjera, uspjeli smo i ove godine ostvariti dobre rezultate i solidne prinose. Uvjereni smo da je proizvodnja duhana jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj i vidimo potencijal za rast proizvodnje, što aktivno i potičemo. Već niz godina kontinuirano povećavamo otkupne cijene, a nastavljamo i sa značajnim investicijama u tehnologiju i održivost ukupne proizvodnje. Pokrenuli smo jedan od prvih programa održivosti u poljoprivredi u Hrvatskoj koji smo sada dodatno ojačali na razini BAT grupe pa dodatno jačamo fokus i ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti unutar cjelokupnog lanca opskrbe – naglasio je Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana d.d.

Ministrica Marija Vučković naglasila je kako proizvodnja duhana važna Vladi, Ministarstvu poljoprivrede te da ima važnu ulogu za hrvatsko gospodarstvo. Zato će uvijek imati podršku te će Ministarstvo i Vlada nastaviti će zastupati interese malih proizvođača, osobito imajući u vidu da je riječ o teškoj grani poljoprivrede koja zahtjeva težak i naporan rad te stalna ulaganja u kvalitetu tla i nove tehnologije.

-Neka ova godina i svaka koja slijedi bude sigurna, dobra, uspješna i profitabilna za naše proizvođače kojima želim čestitati na povećanju prinosa. To je najbolji dokaz da se uz dobru organizaciju posla i primjene novih tehnologija mogu povećavati prinosi, pri čemu treba reći da ovu proizvodnju kao i mnoge druge opterećuju određeni problemi, ponajviše problem radne snage i ukidanja korištenja određenih sredstava za zaštitu bilja. Tu je i prijetnja sivim tržištem, no zajedno ćemo učiniti da te prijetnje najprije smanjimo, a zajedno i otklonimo – obećala je ministrica M. Vučković.

VAŽNOST PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

Podsjetila je na važnost Programa ruralnog razvoja iz kojeg je na području ove županije do sada financirano projekata i programa u vrijednosti većoj od milijardu kuna, od kojih je  903 milijuna kuna već isplaćeno i koji su iskorišteni ne samo za poljoprivredne projekte, već i za razvoj komunalne i društvene infrastrukture.

-Putem Programa ruralnog razvoja imali smo i poseban natječaj koji je trebao unaprijediti konkurentnost, opremu i korištenje novih tehnologija u sektoru duhana i mislim da su tu priliku proizvođači itekako dobro iskoristili. Izveli su sve projekte za koje su dobili ugovore i njihova vrijednost je otprilike 80 milijuna kuna.  Za Hrvatsku, koja je mnoge takve organizacije izgubila u proteklim desetljećima vrlo važno je danas održati proizvodnju, i to onu koja ima svog organizatora, koji okuplja male proizvođače i koji im osigurava otkup. Jasno iskazujemo svoj stav u pogledu daljnjeg financiranja ovog sektora putem programa za osjetljive sektore tj. putem posebnih državnih potpora pa smo za posljednju godinu povisili jediničnu naknadu za proizvodnju važnije vrste duhana – rekla je ministrica.

Župan Igor Andrović podsjetio je da je Virovitičko-podravska županija tradicionalno poljoprivredni kraj te da se duhan, koji joj je gospodarski važan, proizvodi na oko 4000 hektara površine.

-Tu žive i rade ljudi koji znaju uzgajati duhan i upravo je ta proizvodnja unazad pedesetak godina izgradila većinu sela i naselja. Danas na području županije imamo dvije tvrtke koje se bave proizvodnjom, preradom i organizacijom proizvodnje duhana, a to su Hrvatski Duhani (BAT) i Agroduhan Slatina. Ove dvije tvrtke imaju oko 470 kooperanata, od kojih samo Hrvatski duhani imaju oko 350, pa možemo reći kako oko 500 obitelji živi od uzgoja i proizvodnje duhana – rekao je župan te istaknuo kako bi, ako se uzme u obzir organizirana proizvodnja od sjetve do otkupa i poticaja, njihov primjer mogle slijediti i neke druge proizvođačke organizacije.

ZADRŽATI I POTICATI PROIZVODNJU DUHANA

– Na županiji i ministarstvu je da zajedničkim snagama radimo da proizvodnja duhana opstane. Ide se ka tome da se ulaže u mehanizaciju i opremu te da se što više olakša branje duhana. Čestitam svima na nagradama i dobrim poslovnim rezultatima – poručio je I. Andrović.

Hrvatski duhani danas su primjer kvalitetne i održive proizvodnje u Hrvatskoj, naglasio je gradonačelnik Ivica Kirin, podsjetivši da su moderni izazovi bavljenja ovom poljoprivrednom proizvodnjom manjak radne snage, klimatski utjecaji i sve veća potreba za modernom tehnologijom.

– Nažalost, radna snaga je sve starija, mladi ne žele raditi poslove kako su se nekada radili i moramo se modernizirati te pomoći duhanskoj industriji da se održi u našoj županiji i našem gradu. Svima nam je zadaća da uz proizvodnju duhana potaknemo i sve ostalo na ovom području – imamo zemlju, vodu, iskusne proizvođače i na svima nama je da proizvodnju sada podignemo na viši nivo, s boljim prihodima – rekao je gradonačelnik Kirin i podsjetio na važan projekt navodnjavanja koji poljoprivrednicima omogućuje upravo spas od suše i kvalitetniji prinos po hektaru.

Proizvodnja duhana važna je za cijelu županiju, godišnje se od nje uprihodi oko 200 milijuna kuna, rekao je I. Kirin, a riječ je o teškom i zahtjevnom poslu koji će uvijek imati potporu Grada Virovitice. Sinergijom lokalne samouprave i države nužno je i dalje koristiti fondove za modernizaciju poljoprivrede, rekao je.  

Na 21. Danu polja istaknuto je kako su Hrvatski duhani i ove godine povećali otkupnu cijenu za kilogram duhana svijetla Virdžinija i to za prve tri otkupne klase, čime je u posljednje tri godine cijena u 3. klasi u kojoj se otkupi najveći volumen berbe povećana čak 11 posto.

ANKETA POKAZALA DOBRU SURADNJU I ŽELJU ZA NOVA ULAGANJA

U sklopu programa predstavljeni su i rezultati ankete o stanju u proizvodnji i zadovoljstvu proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana koju je preko ljeta provelo Veleučilište u Virovitici. Anketa je pokazala kako je više od 80 posto proizvođača zadovoljno suradnjom s Hrvatskim duhanima, njih preko 75 posto je jako zadovoljno podrškom koju pruža agronomska služba kompanije, a gotovo 60 posto ih je jako zadovoljno uvjetima financiranja proizvodnje. Anketa je pokazala i visoku sklonost proizvođača novim investicijama i povećanju proizvodnje.

Tako je gotovo svaki treći ispitanik (gotovo 30 posto) nabavio mehanički berač koji značajno smanjuje potrebu angažiranja radne snage u polju, dok njih 22 posto  planira dodatno investirati u mehaničke berače. Nove investicije u mehaničke berače unazad 3 godine, a koje su pokrenuli u Hrvatskim duhanima, omogućile su da ove godine više od 1.250 hektara, odnosno 45 posto površina pod duhanom bude obrano mehanički. Što se tiče daljnjih planova, čak 68,1 posto proizvođača vidi svoju budućnost u proizvodnji duhana, a svaki treći, njih 36,07 posto, planira povećati površine pod duhanom u razdoblju od jedne do tri godine.

DODIJELJENE NAGRADE DUHANAC

U sklopu svečanosti obilježavanja Dana polja, proizvođačima je tradicionalno dodijeljena i nagrada Duhanac, koja je za najveći proizvedeni volumen pripala Mihaelu Čolaku, za najveći ostvareni prinos Bernardu Štrbaku, a za najbolju proizvedenu kvalitetu duhana Nikoli Obradoviću.

Uz već postojeće kategorije, ove su godine uvedene nove nagrade Duhanac, i to za tehnološki najinovativnijeg proizvođača te ekološki osviještenog proizvođača duhana, koja su pripala Mirku Čavriću, odnosno Nikolini Pančić. Okupljeni su nakon svečanosti posjetili OPG Čavrić iz Španata i uvjerili se o kvaliteti ulaganja u cjelokupnu proizvodnju duhana na njihovom imanju.  

JEDINSTVENA ZEMLJA UNUTAR BAT-OVOG SUSTAVA

Hrvatski duhani, kao prerađivač duhana, važna su karika u jedinstvenom proizvodnom lancu lista duhana i duhanskih proizvoda koji je jedinstven za grupaciju BAT u čitavoj Europi. Proces tog lanca „od sjemena do dima“ uspio se održati usprkos svim fazama razvoja kroz zadnja desetljeća i iz godine u godinu podiže razinu organizacije i kvalitetu duhana.

Bitno je napomenuti kako osim Hrvatskih duhana d.d. kao jedinog društva za preradu lista duhana unutar BAT grupe u Europi, BAT čini velike pomake i dodatnim investicijama u Kanfanaru, kroz nova ulaganja u proizvodne linije za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda, kao i ulaganja u logistički HUB u Rijeci, iz kojeg će se distribuirati proizvodi nove generacije u sve zemlje EU. Na taj način Hrvatska postaje jedinstvena zemlja unutar BAT-ovog sustava, koja ima snažnu proizvodnju tradicionalnih proizvoda, a istovremeno čini snažno uporište globalne transformacije BAT grupe prema novim kategorijama proizvoda, čime BAT ispunjava korporativnu strategiju izgradnje boljeg sutra “A Better Tomorow“. (www.icv.hr, ts, mlo, HD, foto: M. Rođak)