Budite originalni i izradite sami čestitke za razne prigode

Zašto ne biste uljepšali i obilježili proslave važnih događaja u životima svojih najmilijih nečim originalnim kao što je izrada vlastite čestitke? Iako se danas gotovo sve može kupiti, u izobilju jedno te istih proizvoda gubi se ono najvažnije, a to je emocija koju donosi samo osobni pristup. Čestitku koju ćete izraditi vlastitim rukama i idejama odisat će vašim osjećajima i toplinom.

Nježne pastelne boje i motiv svijeće obilježavaju sakrament krštenja

Krštenje je prvi sakrament u životu malog djeteta, a svijeća je najvažniji simbol krštenja koju često kupuju kumovi djeteta. Kod izrade čestitke za krštenje upravo svijeću možete odabrati kao simbol koji će biti nacrtan, naslikan ili zalijepljen na čestitku. Krštenje je religiozna prigoda, a najčešće se krsti maleno dijete, pa možete odabrati i druge prigodne motive poput bijele golubice, dječjih kolica, otisaka bebinih stopala… Čestitku možete izraditi od finog bijelog papira ili ovisno o spolu djeteta, možete odabrati boju u nježnoj svijetloplavoj ili svijetloružičastoj boji, lila, boji breskve ili nekoj drugoj pastelnoj nijansi.

Na karton možete zalijepiti i svilenkastu traku u pastelnoj boji koja pristaje papiru. I najvažnija je poruka koju ćete napisati djetetu koja će mu ostati kao vječna uspomena na sakrament krštenja. Obavezno napišite datum na čestitku i djetetovo ime, a ako ste kumovi obratite se djetetu s „Drago kumče“ i potpišite se s „Tvoj kum/kuma“. U čestitku možete zapisati svoje lijepe želje ili posvetu, a možete odabrati i neki lijep citat, primjerice iz Biblije.

Citat iz Biblije kao posveta djetetu za krizmu

Sveta potvrda još je jedan važan sakrament u životu djeteta, a dijete je u tom razdoblju ipak starije i može odmah pročitati čestitku. I čestitke za krizmu ili „firmu“, kako se naziva u nekim krajevima Hrvatske, izradit ćete slično kao i čestitku za krštenje.

Odaberite karton ili papir koji ćete presavinuti kako biste dobili čestitku koja se otvara. Budući da djeca primaju ovaj sakrament kad su već pri kraju osnovne škole, vjerojatno postoje mnoge stvari koje vole i koje ih zanimaju, pa možete iskoristiti neki motiv koji dijete voli, naravno u skladu sa svečanosti i religioznosti prigode. Ako dijete voli cvijeće, možete zalijepiti motiv cvijeća ili izraditi i obojiti papirnati cvjetić i zalijepiti na čestitku.

Na prednji dio možete zalijepiti i svilenkastu traku ili šljokice, a budući da je i ovo svečana i religiozna prigoda, boje neka budu nježne, pastelne. Desna strana je namijenjena vašoj poruci ili posveti djetetu. Možete napisati svoje želje djetetu ili odabrati prigodan citat iz Biblije koji će ga pratiti u daljnjem životu.

Također, obavezno napišite datum i potpišite se na čestitku kako bi dijete uvijek znalo da je to vaša čestitka za tu važnu prigodu u njegovom ili njezinom životu.

Motiv pisanice ili križa za najveći kršćanski blagdan

U prošlosti su čestitke bile neizostavne za svaki blagdan, a posebno Božić i Uskrs. Osim ukrašavanja pisanica za najveći kršćanski blagdan, zašto ne biste izradili i ukrasili i svoju originalnu čestitku za Uskrs?

Pisanica ili ukrašeno jaje najpoznatiji je i omiljeni motiv za Uskrs pa je i prvi izbor kad se radi o izradi čestitke za Uskrs.

Čestitku možete izraditi od papira ili kartona i presavinuti je kako bi se mogla otvarati, a na prednji dio možete zalijepiti svilenkastu traku ili motive pisanica izrezati sa salvete i zalijepiti je na čestitku. Pisanicu možete i nacrtati i zatim je izrezati te tako napraviti dva sloja čestitke pri otvaranju.

Ako izrađujete čestitku od papira ili kartona, motiv pisanica možete nacrtati ili zalijepiti na prednju stranu, ali može biti i po cijeloj čestitki, odnosno na svim stranicama. Pisanice su šarene, u veselim bojama, ali na njih se mogu staviti i razni motivi poput proljetnog cvijeća, pilića i kokica, zečića… Djeca vole crtati i ukrašavati pisanice pa i njih možete uključiti u izradu, a djetetov crtež uskrsnog zeke ili pilića pružit će posebnu toplinu čestitki.

Volite li više decentnije motive, čestitke za Uskrs mogu sadržavati samo motiv križa ili crkve, što će pokazati duhovnost i slavljenje ovog najvećeg kršćanskog blagdana.

Zaželite svojim najmilijima blagoslovljene blagdane originalnim čestitkama s posebnim porukama, posvetama i lijepim željama. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content