ČEŠKA BESEDA VIROVITICA Publiku pjesmom, plesom i brojnim jezicima povezali sa cijelim svijetom

Bogatim glazbeno-scenskim programom pod nazivom “Horizont mira” večeras (subota) je  Češka beseda Virovitica obilježila dva važna međunarodna dana – Međunarodni dan mira i Europski dan jezika. 

Putovanje kroz jezične riznice i pravo kulturno bogatstvo te ljepotu mira kako je vide velikani povijesti Češka beseda priredila je predstavljanjem gotovo svih članova: predstavili su se članovi okupljeni u plesnu sekciju, Zbor i komorni sastav.

Milijana Kovač, nova članica, večeras se predstavila po prvi put. Publiku je dirnula prekrasnim tekstom o miru, napisanim isključivo za ovu prigodu, ali i kao pjevačica, bilo u solo nastupima ili u pratnji gitare, klavira ili komornog sastava i Zbora. 

Predsjednica Češke besede Virovitica Jasna Berger rekla je kako su im oba datuma – i Međunarodni dan mira i Europski dan jezika jako važni.  

– Željeli smo ove godine napraviti određeni iskorak, s obzirom na jubileje koji ih prate i povezati ih u jedan program. Naime, Europska unija ove godine slavi 20 godina obilježavanja Europskog dana jezika, a naša Češka beseda različitim programom, nastupima, prigodnim gostovanjima i sadržajima taj dan obilježava već 15-tu godinu.

Uvijek je to prilika da se kroz pjesmu, glazbu, scenske nastupe, recitacije, književnost i na drugi način njeguje multikulturalni dijalog, a ove godine u tome su nam pomogli naši dragi gosti, Zajednica Mađara Virovitičko-podravske županije.

Svaki ovakav susret je interaktivan, uvijek je u znaku izmjene ne samo različitih jezika, već i autorskih djela, ideja i lijepih misli. Neću pogriješiti kada kažem da svatko nakon njega  kući ode spokojan – ističe Jasna Berger. 

Publika je tako večeras mogla čuti pjesme na hrvatskom, češkom, mađarskom i engleskom jeziku, slušati francuski, talijanski i španjolski. Svoj prostor i vrijeme dobilo je i zagorsko narječje. Cijeli svijet tako je večeras u Češkom domu bio povezan riječju i pjesmom, u kombinaciji edukativnosti, zabave i humora.  

Na kraju, nije izostala ni slavljenička torta – ona za 20 godina Europskog dana jezika, a koja je poslužila kao slatka poveznica među publikom. Kako je izgledao program, možete vidjeti u našoj galeriji. (www.icv.hr, mlo) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content