Iza suhopoljske KrEdA-e istraživački vikend: Omogućili djeci iz višečlanih i jednoroditeljskih obitelji nezaboravan izlet

Proteklog vikenda mali KrEdA istraživači studijskim izletom u park prirode Papuk završili su aktvnosti planirane u projektu na temu otkrivanja bioraznolikosti i povijesnog razvoja virovitičko-podravskog kraja. Ovaj projekt djelom je sufinanciran kroz program podrške udrugama Virovitičko-podravske županije, dio donacijom sponzora – tvrtke Flora.

Cilj je bio da djeca, sudionici programa udruge KrEdA iz višečlanih i jednoroditeljskih obitelji dobiju priliku sudjelovati u edukativno zabavnim aktivnostima, a koje su im ovom prilikom bile besplatne. Pridružili su im se i mali volonteri koji cijele godine sudjeluju u raznim radnim aktivnostima (sakupljanje starog papira, sadnja drvoreda, uređenja igrališta…) pa su zajedno uronili u tajne Panonskog mora.

– U edukacijskom centru Kuća Panonskog mora naučili smo da je Papuk prije 16 milijuna godina bio otok uPanonskom moru kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta megalodona i dupina. Mnogobrojni fosili, kamene jezgre i otisci, nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o bogatom životu u davnoj prošlosti ovog „arhipelaga“, našeg Panonskog mora. Mali KrEdA istraživači na jedan dan su postali „Panonski morari“ i istražili biljni i životinjski svijet za koji je dosada otkriveno da je ovdje bujao u davnoj prošlosti. Nakon razgledanja interaktivnog unutarnjeg postava, učenje smo nastavili u „živom labirintu“ u vanjskom djelu centra i time završili ovaj „povijesni dio“. Druga etapa puta bio je posjet adrenalinskom parku i kampu „Duboka“. Upoznali smo se s posebnostima bogatog biljnog i životinjskog svijeta u parku prirode Papuk, poslovima koje svakodnevno obavljaju čuvari parka – popularni „Renđeri“ i prepoznavali guštere, kukce i leptire koji su nam pravili društvo. Sljedeće je na redu bio izazovni poligon adrenalinskog parka, koji smo svi isprobali. Bilo je potrebno primjeniti i svladati zakone fizike, gravitacije, zračnih struja, mehaničkih sila – ali i svojih vlastitih mogućnosti i spretnosti. U ovom djelu uz malo muke, prilično hrabrosti i puno smijeha svi su zaslužili čiste petice – odlično se zabavili i stvorili uspomene za cijeli život – rekli su nam u Kredi.

Sve raznolike aktivnosti ove izuzetno aktivne suhopoljske udruge KrEdA možete pretiti na FB profilu  https://www.facebook.com/kreativa.edukativa.aktiva gdje im se možete javiti i kao volonter ili na drugi način želite sudjelovati ili podržati rad Udruge (iban: HR8424840081135021057 – DONACIJA)

Kako je prošlo istraživanje, pogledajte u galeriji OVDJE. 

(www.icv.hr, KrEdA)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content