Obilježena 30. godišnjica oslobađanja vojnog skladišta Šištat kraj Virovitice

U četvrtak, 16. rujna prigodno je obilježeno oslobađanje vojnog skladišta Šištat kraj Virovitice. Svečanost je počela odavanjem počasti na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Gradskom groblju Virovitica.

Vijence su položili zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, predstavnik ministarstva hrvatskih branitelja Anto Krišto, izaslanik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Siniše Kneževića, načelnik policijske postaje Virovitica Davor Solić te predstavnici brojnih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Sve nazočne u ime organizatora UHBDDR “Vukovi” Taborište pozdravio je Josip Perović.

IMG_5358

Nakon odavanja počasti na Gradskom groblju, svi su se uputili do Šištata. U kratkom uvodu sve je pozdravio predsjednik UHBDDR “Vukovi” Taborište Mirko Vuletić.

– Sama akcija počela je u nedjelju, 15. rujna u večernjim satima. Izviđanjem je ustanovljeno da jugo-vojska traktorima i kamionima odvozi materijalno tehnička sredstva iz vojnog skladišta Šištat. Odmah smo morali djelovati da to spriječimo. Naš zapovjednik Đuro Farkaš i njegov zamjenik Nikola Štampar, u dogovoru s pripadnicima voda Taborište, samoinicijativno kreću u akciju oslobađanja Šištata. U pomoć su nam došli vod Milanovac i vod Sveti Đurađ, a tu je bila prisutna i desetina iz Čemernice. Obostrano smo tijekom noći izmjenjivali vatru. Vidjevši da se neće moći izvući, jugo-vojnici su digli u zrak jedan dio skladišta Šištat, nakon čega smo ušli u kompleks oslobodili ga – prisjetio se tog događaja Vuletić. 

Predstavnik ministarstva Hrvatskih branitelja Anto Krišto je u to ratno vrijeme bio je predsjednik Kriznog štaba tadašnje općine Virovitica

– Do 22. rujna 1991. godine nije bilo Hrvatske vojske: imali smo Hrvatsku policiju i Zbor narodne garde. Oružje koje je prikupljeno u oslobađanju karaula u Terezinom Polju i Novom Gracu pomoglo nam je u akciji oslobađanja ovog skladišta, a kasnije u oslobađanju virovitičke vojarne. Pet dana nakon oslobađanja vojarne i Virovitici formiran je Glavni stožer HV i postavljen je Antun Tus za načelnika stožera. Do tada je sve išlo preko predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane, koji je sve spuštao na krizne štabove koji su koordinirali ZNG-om i MUP-om. Tada smo imali slogu, koju moramo imati i danas – u svom izlaganju iznio je Krišto. 

Potom je prisutne pozdravio izaslanik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Siniše Kneževića, načelnik policijske postaje Virovitica Davor Solić.

– Da nije bilo vas i dragovoljaca, ne bi bilo današnje Hrvatske. To smo dočekali, nadam se da ćemo u njoj živjeti dostojanstveno i u budućnosti. Moramo biti složni sada u miru, kako smo bili složni u ratu – u pozdravnoj riječi je rekao Solić.

IMG_5407

O samoj operaciji oslobađanja vojnog skladišta Šištat ispričao je predsjednik koordinacije braniteljski udruga grada Virovitice i predsjednik UHBDDR „Sokol“ Milanovac Zvonko Kožnjak.

– Oslobađanjem karaule u Novom Gracu dobili smo dva bestrzajna topa, koje smo postavili iznad Svetog Đurađa, kako bi lakše oslobodili ovo skladište. Jugo-vojnici su tijekom noći počeli odvoziti opremu i naoružanje. U tom trenutku su dežurali naši suborci iz Taborišta. Pred jutro jugo-vojnici su zapalili dio skladišta, nakon strahovite eksplozije nismo znali što se događa. Momci iz Taborišta prvi su ušli u krug skladišta. Već drugi dan je pala vojarna. Oružje koje smo osvojili na karaulama i u Šištatu puno nam je pomoglo u daljnjim ratnim operacijama. Naš slogan Zajedno u ratu – zajedno u miru upravo do svog izražaja dolazi u devetom mjesecu, kada smo zajednički ostvarili niz uspjeha na području općine Virovitica. To zajedništvo moramo pokazati i danas – istaknuo je Kožnjak. 

Potom je sve nazočne pozdravila zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.

– Čestitam svima koji su sudjelovali u oslobađanju ovog objekta i svih drugih koji su tijekom rujna oslobođeni na našem području. Bez vas ne bismo bili ovdje. Budite složni, kao što se bili i 1991. godine – pozdravila je nazočne Vlasta Honkek-Golinac.

Potom se obratio i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

 

– Čestitam vam 30. obljetnicu oslobađanja ovog značajnog vojnog objekta. Ovaj mejsec obilazimo lokacije našeg ponosa i slave iz Domovinskog rata. Puno vam hvala na onom što ste učinili u Domovinskom ratu, a li i na tome što držite do tradicije i nas mlađe učite o onome se dogodilo u tim trenucima – naglasio je u pozdravu Klement.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content