OBŽ bilježi porast broja srednjoškolaca: Upisan 10.161 učenik, nastavak županijskih projekata na podizanju kvalitete školovanja

- PROMO -

Pozitivan trend kretanja broja učenika Osječko-baranjska županija ne bilježi se samo među prvašićima kojih je ove godine upisano 46 više nego lani, ukupno  2.366  već i među srednjoškolcima. Njih je, na području Osječko-baranjske županije upisano 24 više, odnosno 10.161 srednjoškolac.

Uz te pozitivne pokazatelje i ohrabrujuće brojke upisanih učenika, Osječko-baranjska županija kao osnivač nastavlja s provođenjem niza projekata i programa kako bi učenicima osigurala kvalitetnije uvjete školovanja.

– Nastavljamo nagrađivati izvrsnost, ali i podupirati socijalnu jednakost te upise u programe deficitarnih zanimanja. Ove godine je u planu povećanje broja stipendija kao i povećanje iznosa, a u Proračunu Osječko-baranjske županije osigurano je 1.350.000,00 kuna i to za četiri kategorije: daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa – ističu iz kabineta župana.

Dodaju kako je Osječko-baranjska županija dodijelila 300 tisuća kuna potpora studentima poslijediplomskih studija, povećavajući ove godine ukupan iznos za 50 tisuća kuna. Nastavlja se i provedba projekata osiguravanja kvalitetne i svima dostupne prehrane u osnovnim školama. Projektom „Školski obrok za sve“ Osječko-baranjska županija, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, osigurava besplatan obrok za sve osnovnoškolce, a uspješno ga provodi od 2017./2018. školske godine.

Od idućeg tjedna počinje provedba projekta Učimo zajedno 5 putem kojeg će 154 pomoćnika u nastavi pružati neposrednu podršku učenicima s teškoćama u razvoju.

– Nastavlja se i snažan investicijski ciklus izgradnje i/ili dogradnje školskih objekata i đačkih domova, kojim će se značajno podići kvaliteta boravka i izvođenja nastave za učenike i njihove profesore. U tijeku je izgradnja Srednje škole Donji Miholjac ukupne vrijednosti 50.426.896,26 kuna, a ugovoreni su i radovi na izgradnji športske dvorane Osnovne škole Miroslava Krleže Čepin, dogradnji blagovaonice u OŠ Bilje, dogradnji objekta OŠ „V. Nazor“ Đakovo, OŠ „M. Gubec“ Čeminac, Srednjoškolskog đačkog doma te izgradnji nove zgrade I. gimnazije Osijek- ističu iz OBŽ, dodajući kako je u tijeku i provedba projekata Regionalnih centara kompetentnosti, Elektrotehnička i prometna škola Osijek i Ugostiteljsko turistička škola Osijek vrijednih ukupno 170 milijuna kuna.

– Iako je i ovaj početak školske godine obilježen epidemijom COVIDA-19, Osječko-baranjska županija nastavit će podupirati odgojno-obrazovne ustanove u provedbi svih aktivnosti, uz pridržavanje donesenih epidemioloških preporuka. Sve škole započele su rad po modelu A – nastava u školi, a budu li se okolnosti mijenjale, škole su spremne za prilagodbu – zaključili su u OBŽ iz koje su još jednom svim učenicima zaželjeli zdravu, sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

(www.icv.hr, tj)

Povezane vijesti

Skip to content