Održani 14. tradicionalni Dani kukuruza, susreti Slovaka u Miljevcima

U obnovljenom domu Matice slovačke Miljevci u nazočnosti županova zamjenika Marija Klementa, predsjednika  Saveza Slovaka RH Mirka Vavre i i tajnice Branke Baksa, predsjednika Općinskog vijeća Nova Bukovica Franje Kraljika te ravnateljice OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica Larete Žubrinić te u organizaciji miljevačke Matice Slovaka održani su tradicionalni 14. Dani kukuruza. I ovi susreti na najljepši način pokazali su svu ljepotu čuvanja kulturne baštine Slovaka i Hrvata u Republici Hrvatskoj.

Sve je počelo predstavljanjem starog običaja komušanja i spremanja kukuruza koji su prikazali članovi Matice domaćina, a potom je svečani program u domu Matice otvorio predsjednik Đuro Sobol.

– Hvala od srca svim pokroviteljima i donatorima koji su pomogli u organizaciji ove naše tradicionalne manifestacije, koju smo prošle godine zbog korone održali u minimalnom, a i ove godine u nešto manjem obimu. Ipak, uspjeli smo prirediti i pokazati svu ljepotu kulture Slovaka u Hrvatskoj i stoga velika hvala našim gostujućim maticama iz Osijeka, Zokovog Gaja, Markovca Našičkog i Jelisavca, a posebno našim domaćim članicama i djeci Područne škole koji su priredili ovaj program.
I na kraju moram napomenuti da nam slijedi popis stanovništva i stoga pozivam sve naše Slovake iz Miljevaca da se tako i izjasne kako bi Matica mogla dalje raditi – rekao je Sobol.

U ime Općine Nova Bukovica sve nazočne pozdravio je predsjednik Vijeća Franjo Kraljik, pohvalivši volju i trud Slovaka iz Miljevaca na ustrajnosti organizacije ove manifestacije koja je postala prepoznatljivost cijele općine. S nekoliko prigodnih riječi obratila se i tajnica Saveza Slovaka u Hrvatskoj Branka Baksa, a potom i predsjednik Saveza Mirko Vavra.

– Dragi moji, presretan sam što sam i danas ovdje s vama u ovom obnovljenom i prekrasnom domu. Uvijek smo s vama, pomažemo vam i tako će biti kad god nas budete trebali. Nema nas puno, ali ovdje smo, gajimo naše običaje i čuvajmo to zajedno, družimo se, veselimo se, jer to je jedini način da očuvamo ovu prelijepu kulturu Slovaka u Hrvatskoj – rekao je Vavra.

Ovogodišnje 14. Dane kukuruza otvorio je zamjenik župana VPŽ Marijo Klement:

– Čestitam Matici Slovaka na ovoj manifestaciji koja zaslužuju biti na visokoj razini i nadam se kako će u narednim godinama to i biti bez ove nesretne korone. Čestitam i ovim vrijednim ljudima koji na prelijep način čuvaju kulturnu baštinu i Hrvata i Slovaka jer to je naše blago, blago Nove Bukovice, Virovitičko-podravske županije, a slobodno mogu reći i cijele Hrvatske. Ta povezanost Hrvata i Slovaka kroz kulturu i zajednički život je biser koji itekako trebamo čuvati – zaključio je Klement.

Uslijedio je potom kulturno-umjetnički program koji su otvorile dječja i seniorska pjevačka skupina Matice domaćina, a potom su nastupili učenici Područne škole Miljevci te Matičini gosti iz Osijeka, Zokovog Gaja, Markovca Našičkog i Jelisavca, čije su plesačice i plesači očarali publiku zahtjevnom koreografijom te pokupili najveći pljesak. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content