Ogranku Matice hrvatske Slatina Zlatna plaketa za izniman doprinos kulturnom i društvenom razvoju Slatine

Odlukom Gradskog vijeća Grada Slatine, Zlatnom plaketom Grada Slatine ove je godine nagrađen Ogranak Matice hrvatske u Slatini za izniman doprinos kulturnom i društvenom razvoju Slatine.

Ogranak Matice hrvatske u (Podravskoj) Slatini osnovan je 27. lipnja 1971. godine na nogometnom igralištu uz sudjelovanje oko pet tisuća ljudi. Tada je u Ogranak učlanjeno nekoliko tisuća članova, a djelovao je kratko vrijeme, – do sloma Hrvatskog proljeća.

Rad Ogranka obnovljen je 6. prosinca 1990., a Obnoviteljska skupština održana je 3. ožujka 1991. godine, te je nastavljena započeta djelatnost Ogranka – promicanje narodnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda na svim područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva.

Svojim je radom tijekom postojanja dugih 50 godina Ogranak Matice hrvatske u Slatini obogatio kulturni i društveni život grada Slatine i njegovih sugrađana. Ogranak je ostvario dragocjenu suradnju s mnogim institucijama u Slatini, a značajna je i njegova suradnja s mađarskim gradom Sigetvarom i postavljanje dvojezične spomen – ploče posvećene braći Nikoli i Petru Zrinskom u tvrđavi Zrinskih u Sigetvaru.

Slatinska je Matica potaknula osnivanje Međunarodnog glazbenog festivala “Dani Milka Kelemena” i Dane Mirka Jirsaka, izdavanje prvog Plana grada Slatine, izdavanje kalendara, gostovanje Opere iz Osijeka s operom Nikola Šubić Zrinski, i Zagrebačke filharmonije, brojnih kazališnih predstava, koncerata ozbiljne glazbe, tribina, izložaba, brojnih predavanja i predstavljanja knjiga poznatih i priznatih autora: Slatinčana Viktora Žmegača, Milka Kelemena, Mirka Jirsaka i Zorana Grijaka te Dragutina Tadijanovića, Nedjeljka Fabrija, Stjepana Tomaša, Ivana Aralice, Nives Opačić; mnogih znanstvenika i humanitaraca, poput dr. Slobodana Langa i drugih.

Pored već uhodanih programa Ogranak je 1995. godine pokrenuo izdavačku djelatnost pod nazivom Mala slatinska biblioteka u čijem je nakladništvu izdano 20 knjiga različite tematike, a u pripremi su još tri.

U suradnji s osnovnim i srednjim školama Virovitičko-podravske županije Ogranak je pokrenuo projekt  “Matica i mladi” koji se sastoji od nekoliko aktivnosti kao što je literarni natječaj “I dok je srca, bit će i Kroacije” u povodu Mjeseca hrvatske knjige. Učenici najuspješnijih radova nagrađuju se knjigama  iz Matičine edicije “Stoljeća hrvatske književnosti” i to već 12 godina.

Matica hrvatska potiče i glazbeno stvaralaštvo mladih organiziranjem godišnjih koncerata „Mladih slatinskih glazbenika“ u koje su uključeni najbolji učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, srednjih glazbenih škola i muzičkih akademija i to je tradicija duga 23 godine.

Uglavnom, svi su Matičini programi popraćeni nastupima mladih glazbenika jer lijepa riječ i lijepa glazba dva su, gotovo, neraskidiva elementa.

Slatinska se Matica ponosi svojim brojnim kulturnim i umjetničkim, obrazovnim i inim aktivnostima, koje su obilježile njezin rad tijekom ovih pedeset godina. Raznolikost i uspješnost ovih događanja nose vrijedno kulturno nasljeđe naše Slatine, slatinskog kraja i hrvatske domovine i upravo zato je Ogranak Matice hrvatske u Slatini u ovoj, za Ogranak jubilarnoj godini, nagrađen Zlatnom plaketom Grada Slatine koju je primila predsjednica Ogranka Zorica Varga.

(www.icv.hr, adf, mf, Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content