Orahovica će postati slavonski centar kardiovaskularne rehabilitacije: Pri kraju radovi na izgradnji Centra za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti

Dekan fakulteta za zdravstvo i dentalnu medicinu prof. dr. Aleksandar Včev i gradonačelnik Orahovice Saša Rister obišli su danas (četvrtak) radove na izgradnji novog Centra za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti. Radovi idu prema planu i onaj dio građevinskih bi trebao biti gotov krajem listopada.

– Nakon završetka tih radova, slijedi opremanje zgrade, a 14. i 15. listopada ćemo u Orahovici imati tečaj medicinske rehabilitacije kojem će nazočiti svi najveći i najbolji hrvatski stručnjaci iz područja kardiovaskularne rehabilitacije koji će se tada moći uvjeriti u sve vrhunske uvjete koje nudi Orahovica, koja će u budućnosti biti slavonski centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju, a tada ćemo i zajedno osmisliti opremanje i funkcioniranje ovog Centra. Imamo Ugovor s Thallasotherapiom i Magdalenom, vodećim centrima za kardiologiju u jugoistočnoj Europi, kojim će nam biti mentori u organizaciji rada i opremanja, a u njihove će ustanove naši kadrovi ići na edukaciju te će njihovi ljudi biti dio našeg stručnog tima ovdje.

Upravo iz tog razloga u gornjem dijelu ove zgrade izgrađujemo i apartmane za sve stručnjake koji će nam dolaziti. Moram svakako reći da su svi najveći stručnjaci u kardiovaskularnoj rehabilitaciji u Hrvatskoj, kao i Hrvatsko kardiološko društvo izrazili želju da se nešto ovakvo napravi u Slavoniji koja to zaslužuje imati, a Orahovica je upravo najidealnija za taj Centar jer je grad s najboljom mikroklimom u kontinentalnoj Hrvatskoj, a i najveći je pobol od ove bolesti u Hrvatskoj upravo u ovoj Virovitičko-podravskoj županiji, a i sve ostale slavonske županije su u vrhu. Pacijenti iz Slavonije moraju čekati i po godinu dana da dobiju mjesto u Opatiji ili Krapinskim Toplicama i to ćemo sada promijeniti i omogućiti i Slavoncima da na vrijeme dobiju svoj termin u svojoj Slavoniji – kaže prof. Včev.

Kardiocentar

Dodaje kako će jedan dio Centra biti osposobljen i za dentalnu medicinu.

– Ovdje je zapravo riječ da smo napravili ugovore s Caritasom i Crvenim križem, s kojima ćemo u ovom Centru omogućiti nezbrinutim, neosiguranim osobama i onima u potrebi, besplatno dentalno liječenje, dakle od popravljanja zubi, nadomještanja proteza i drugih zahvata. Naravno taj dio bit će idealan prostor za edukaciju naših budućih orahovačkih studenata dentalne medicine – objašnjava Včev.

Kardiocentar

Kaže kako nakon izgradnje prvog radnog dijela bolnice slijedi izgradnja bolnice sa 80 ležajeva za sve bolesnike.

– Moram se zahvaliti Gradu Orahovici i vijećnicima kroz nekoliko godina koji su nam uvijek izlazili u susret za sve što je bilo potrebno pri izgradnji ovog Centra i nadam se da će i sada potvrditi potrebnu nam parcelizaciju čestica čime bi nam osigurali mogućnost izgradnje ovog stacionarnog dijela čime bi Orahovica imala svakog dana 80 bolesnika kojima rehabilitacija po standardima traje tri do četiri tjedna – zaključio je Včev.

Kardiocentar

Kako je dekan Včev i napomenuo, veliku potporu u cijeloj priči dao je i Grad Orahovica kroz nekoliko godina, a posebno sadašnji gradonačelnik Saša Rister.

– Naš cilj je razviti zdravstveni turizam. Prirodne ljepote i čisti zrak su nam bogomdani i sada je na nama da učinimo sve što možemo da bi Orahovica dobila i potrebne resurse. Još kao predsjednik Gradskog vijeća dao sam prijedlog za parcelaciju čestica kojom bi omogućili daljnju gradnju bolnice, i evo prije neki dan je cijeli postupak toga završen i na jednoj od sjednica Vijeća će biti prijedlog da se i ta preostala čestica da Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo kako bi mogli nastaviti gradnju i vjerujem kako će vijećnici dati tu dozvolu.

Izgradnja ovog Centra nam je i s druge strane jako važna jer smo za Dan grada ove godine potpisali ugovor s Fakultetom i Srednjom školom “Stjepan Ivšić” o pokretanju srednjoškolskog smjera fizioterapije, a ovaj Centar je jedan od uvjeta kako bi dobili zeleno svjetlo od resornog ministarstva za upis jednog razreda fizioterapije. U razgovoru s ravnateljem škole, prof. Zorislavom Milkovićem, dobio sam informaciju kako je već nakon prve ankete među osmašima njih više od 30 izrazilo želju za ovim smjerom i evo siguran sam da smo na dobrom putu i da imamo odličnu priliku zaokružiti jedno cijeloživotno obrazovanje u svom gradu – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content