Predstava “Tri žene” u suhopoljskom dvorcu Janković u petak, 10. rujna

U petak, 10. rujna, u dvorcu Janković u Suhopolju odigrat će se predstava Vedrane Klepica “Tri žene” u režiji Roberta Raponje iz produkcije Tigar Teatra, Teatra Fort Forno iz Bala. u predstavi glume Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić, a riječ je o dramskom omnibusu koji se koncentrira na život i rad vjerojatno tri najvažnije spisateljice ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće – Dragojle Jarnević, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić-Mažuranić.

– Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu koji je bio sve ali samo ne pogodan za emancipatorne tendencije i protofeminističku drskost koja je uokvirivala ne samo njihov rad, već i samo postojanje i interakciju s klasnim i rodnim okvirima koji su oko njih isprepleteni. Ustrajnost i tvrdoglavost koju već generacije mogu iščitati u njihovom književnom radu tek je nusproizvod jedne šire odluke o traženju prava u zauzimanju javnog pa i političkog prostora i davanju glasa onima koje su u tom trenu smatrane ne puno više od supruga i majki. Štoviše za neke od njih poput Dragojle Jarnević i Marije Jurić Zagorke čak je i taj okvir obiteljskog manirizma bio dubinski odbojan i nepoželjan – napisala je dramaturginja Vedrana Klepica.

Vizualni identitet potpisuje Leo Vukelić, a autor glazbe je Nikša Marinović. Predstava je nastala u produkciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno iz Bala i Osječkog ljeta kulture. Predstava počinje u 19:30 sati i ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

(suhopolje.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content