Predstavljen dokumentarni film Mihaela Puljića „Prvi okršaj“: Govori o oslobađanju Jasenaša, prvoj takvoj akciji u Domovinskom ratu

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Virovitica, Klub „Sokol“ Milanovac zajedno s Gradom Viroviticom i Virovitičko-podravskom županijom ove godine obilježava 30. obljetnicu oslobađanja prigradskog naselja Jasenaš, prvu uspješnu akciju postrojbi ZNG-a i MUP-a u Republici Hrvatskoj.

Jučer (četvrtak), na sam dan obljetnice, u Centru kulture u Virovitici tim povodom je održana promocija dokumentarnog filma autora Mihaela Puljića pod nazivom „Prvi okršaj“.

Osim pripadnika nekadašnjeg 50. samostalnog bataljuna i 127. brigade HV te drugih branitelja i gostiju, na ovoj promociji nazočio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednik UDVDR RH, general pukovnik Đuro Dečak, zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, načelnik Policijske uprave VPŽ Siniša Knežević, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice Zvonko Kožnjak i drugi.

Dokumentarni film „Prvi okršaj“ nije za ovu prigodu odabran slučajno, jer u njemu se govori upravo o oslobađanju Jasenaša, koja je, kako je u filmu rečeno, prva uspješna akcija oslobađanja teritorija združenim snagama policije i ZNG.

O ovoj akciji u filmu govore nekadašnji predsjednik Općine Virovitica i Kriznog štaba Anto Krišto, načelnik Policijske stanice Virovitica Antun Troha, tadašnji zapovjednici u ZNG Zvonko Kožnjak i Željko Iharoš, te drugi hrabri sudionici oslobađanja ovog neprijateljskog uporišta. Sve to je potkrijepljeno i dokumentarnim video zapisima iz akcije, a sve s ciljem, kako je prilikom predstavljanja filma, napomenuo i autor Mihael Puljić, da što vjernije pokažemo zbivanja iz tih slavnih dana.

IMG_2650_1280x853

– Upravo sjećanje na ono vrijeme kada je hrvatski narod skoro goloruk ustao protiv dobro naoružane neprijateljske sile i pobijedio ga u Jasenašu, povod je snimanja ovog dokumentarnog filma za kojeg se nadam da će probuditi vaša sjećanja, te da će mladoj generaciji koja ostaje iza vas biti trajni podsjetnik na Domovinski rat i one koji su ustali da obrane Republiku Hrvatsku te joj na taj način osigurali pobjedu i mir – rekao je tom prigodom autor filma, virovitičan Mihael Puljić. U realizaciji filma sudjelovali su i Toni Tomac, Marijo Čordašev te Božidar Biondić.

Jedan od zapovjednika u ovoj uspješnoj akciji, Zvonko Kožnjak istaknuo je da je akcija Jasenaš bio čvrst dokaz da je tada bolje naoružanog neprijatelja moguće onemogućiti u njegovim nakanama, te ga protjerati da se nikad više ne vrati.

IMG_2652_1280x853

– Bila je to tad čvrsta poruka i ohrabrenje svim hrvatskim bojovnicima. Time je ova akcija, osim što je bila prva uspješna akcija u Domovinskom ratu, postala i još značajnija, jer sjetimo se da je ona stvorila uvjete provedbi operacije „Otkos 10“ kojom je oslobođen širi teritorij na području Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije – napomenuo je, između ostalog, Zvonko Kožnjak.

Zamjenik župana Marijo Klement, kako je tom prigodom rekao, jedan je od pripadnika mlađe generacije te je ratna zbivanja proživljavao iz svog doma, a o njima slušao od svog oca koji je također bio pripadnik Hrvatske vojske.

ZOS_0440-1_640x960

– Ovakvi dokumentarni filmovi i obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata neophodni su da se ove velike stvari nikad ne zaborave i da ostanu u trajnom sjećanju budućim generacijama. Čestitam vam na ovoj vrijednoj obljetnici akcije poslije koje je Jasenaš bio i ostao oslobođeno područje od neprijatelja i kojom su stvoreni uvjeti za potpuno oslobađanje bivše općine Virovitica i daljnji tijek akcija u operaciji „Otkos 10“ – rekao je Marijo Klement.

Povijesna istina mora biti arhivirana i dokumentirana onakva kakva je bila i ne može je nitko iskrivljavati i po svom nahođenju prezentirati, upozorio je tom prigodom saborski zastupnik Josip Đakić.

IMG_2657_1280x853

– Vjerujem da će ovaj film vratiti emocije i ljubav prema svima onima koji su kroz postrojbe Hrvatske vojske i policije dali svoj doprinos u oslobođenju ovih prostora. To je dalo i snagu svima drugima da budu još hrabriji i spremniji i borbeniji u ostvarenju cilja slobodne domovine Hrvatske. Vjerujem da je ovaj dokumentarni film vrijedniji tim više što ga je snimio mladi autor, što nam daje nadu da možemo sačuvati istinu o Domovinskom ratu i kod mlađe generacije. Na taj način možemo stvarne junake staviti u prvi plan i odati im dužno poštovanje uvijek i zauvijek. Domovinski rat je stvorio domovinu Hrvatsku, a svima vama koji ste sudjelovali u njemu čestitam na hrabrosti i odvažnosti. Vama gospodine generale Dečak čestitam što ste imali hrabrosti i mudrosti da u pravom trenutku odaberete moment kad treba slomiti zube onima koji su htjeli da granica Srbije bude baš ovdje u Virovitici – čestitao je hrabrim virovitičkim bojovnicima Đakić.

Zadnji se skupu obratio nekadašnji zapovjednik 50. samostalnog bataljuna, potom i 127. brigade HV, general pukovnik Đuro Dečak koji je nije mogao skriti zadovoljstvo što je ovaj dokumentarni film ugledao svjetlo dana.

IMG_2660_1280x853

– Iako mi koji smo sudjelovali u tim akcijama dobro upoznati sa detaljima, ovakvi filmovi ostaju trajno svjedočanstvo o istini i pobjednicima. Oslobađanje Jasenaša bio je najveći uvjet da se mjesec dana kasnije formira 127. brigada te krene dalje u oslobodilačke operacije koje su ova naša područja trajno očistila od neprijatelja. Kasnije su osnovane i gardijske bojne, među njima i naša 81. gardijska bojna koja je dala veliki obol u Domovinskom ratu, a isto tako proslavila i naš grad i županiju. No važno je napomenuti da je najveći i jedini pobjednik u Domovinskom ratu cijeli hrvatski narod – zaključio je tom prigodom Dečak.

Na kraju svečanosti, glavni organizator proslave 30. obljetnice Zvonko Kožnjak, pozvao je sve nazočne da dođu na središnju svečanost koja će se u nedjelju, 5. rujna održati u naseljima Milanovac i Jasenaš.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content