Radni stol – središte radnog prostora

Bez obzira radimo li u uredu ili od kuće, radni stol je vrlo važan dio našega svakodnevnog života. S jedne strane, moramo imati pri ruci sve važne uređaje i materijal, a s druge strane, stol mora nuditi potrebnu udobnost za višesatni rad. Odgovarajući radni stol značajno doprinosi dobroj atmosferi na radnom mjestu.

Na što trebate paziti pri kupnji radnog stola?

U nastavku su neke od najvažnijih smjernica za odabir ovog centralnog elementa u vašem radnom prostoru.

● Za što ćete koristiti radni stol? Prije kupnje radnog stola, uvijek trebate razmisliti kako ćete ga koristiti. Primjenu treba uzeti u obzir pri odabiru dimenzija, oblika, okvira, materijala i stila. Radni stolovi za uredsku upotrebu moraju zadovoljavati drugačije kriterije od stolova za kućni ured. Koristi li stol cijela obitelj? Sjedite li za stolom nekoliko sati ili samo povremeno? Kakva je prostorna situacija? Treba li to biti radna stanica za prijenosno ili stolno računalo, za jedan ili više zaslona? Je li potreban dodatni prostor za arhiviranje i skladištenje? Na sva ova pitanja trebate odgovoriti prije odabira radnog stola.

● Dimenzije i oblik radnog stola. Za uredsku upotrebu trebate stolnu ploču dimenzija najmanje 160 x 80 cm. Za tvrtke je važno da radne ploče budu što podesivije. U uredima otvorenog tipa, veličina stola u omjeru 2:1 razuman je izbor. To nije toliko važno za jednu ili dvostruku radnu stanicu kod kuće. Ovdje biste trebali odabrati veličinu stola koja odgovara vašim osobnim zahtjevima i prostornim uvjetima. Za radni prostor s računalom u vlastitom domu, trebate uzeti u obzir dubinu od najmanje 70 cm.

● Okvir stola. Tvrtke bi se uvijek trebale pobrinuti da noge radnog stola budu podesive po visini, tako da zaposlenici mogu prilagoditi stol prema svojoj visini i tjelesnim proporcijama. Električno podesivi stolovi su najbolji, posebno za zaposlenike s problemima u leđima ili ako u uredu nema fiksnih radnih mjesta. Ova je varijanta prikladna i za obitelji koje zajedno koriste isto radno mjesto. Noge stola trebaju biti što dalje i ne smije biti dosadnih križnih podupirača. Prostor za vaše noge ne bi smio biti skučen. S druge strane, noge stola su odlučujuće za vizualni dojam, pa i to trebamo uvažiti.

● Materijali, stil i oprema. I ovdje morate razlikovati uredsku upotrebu od upotrebe unutar svoja četiri zida. U profesionalnoj upotrebi funkcionalnost uvijek ima prioritet. To znači da bi materijali trebali biti izdržljivi, robusni i laki za čišćenje. Za to su predodređene razne iverice zapečaćene otpornim lakom. U svom domu, naravno, morate se pobrinuti da je radni stol integriran u koncept življenja, osobito ako nemate izdvojeni ured. Puno drvo ili lijepi drveni furniri unose udobnost u prostor. Integrirani pretinci i ladice mogu biti praktični, ali se pobrinite da dodatne mogućnosti pohrane ne ograničavaju način vašeg rada.

Optimalna visina stola određuje se tako što vašu visinu podijelite sa 2,43. Naravno, i stolica mora biti ispravno namještena.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je najbolje radni stol prvo prilagoditi sebi, a zatim i prostoriji u kojoj se nalazi. Na tržištu je veoma veliki izbor različitih radnih stolova, a jeftinije.hr vam može puno pomoći oko izbora. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content