SOS Virovitica obilježio Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Velik broj građana će prije prijaviti buku u susjednom stanu, nego ako čuju da netko plače

U povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama Udruga SOS Virovitica je ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici održala javnu akciju na kojoj su građanima podijeljeni informativno-edukativni materijali o problemu nasilja nad ženama. Volonteri udruge također su skrenuli pozornost na iznimnu važnost osvještavanja i informiranja šire javnosti o problematici nasilja nad ženama, prevenciji nasilja te stvaranju društva koje ne tolerira nasilje.

– Iako je svijest ljudi što se prijavljivanja nasilja tiče veća nego je to bila prijašnjih godina, nasilja nad ženama i obitelji ima i pokrivena su tamnom brojkom, tako da se stvaran broj takvih nemilih slučajeva ne zna jer nisu prijavljeni – napomenula je predsjednica Udruge SOS Virovitica Desa Kolesarić.

– Tim povodom jedan od naših projekata nosi naziv „Šutnja nije zlato… prijavi nasilje“. Šuti žrtva jer je u strahu, šuti nasilnik jer njemu tako odgovara, a šutimo i mi građani. Puno puta sam istaknula da neka istraživanja pokazuju da će 98 posto građana prijaviti npr. buku u susjednom stanu, a 99 posto građana neće prijaviti ako čuju da netko plače, odnosno da se događa nešto ružno u susjedstvu. Smatram da svi imamo odgovornost pomoći žrtvi i ohrabriti je da osjeti kako ima podršku, jer podrška je izuzetno važna u trenucima kada je žrtva nasilja obeshrabrena i kada joj nedostaje samopouzdanja. Upravo s tim ciljem organizirana je i današnja akcija u kojoj smo nastojali ukazati na važnost djelovanja zajednice u sprječavanju i prijavljivanju nasilja, tim više što se ono događa u našoj neposrednoj blizini – rekla nam je tim povodom Desa Kolesarić.

Na današnjoj akciji nazočili su i djelatnici Policijske uprave VPŽ te Grada Virovitice na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Vlastom Honjek Golinac. 

(www.icv.hr, bs)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content