U Dugoj Međi održana jubilarna 10. Pekmezijada i tradicionalne braniteljske sportske igre

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa nakon godine stanke ponovno je organizirala događaj koji čuva stare slavonske običaje. Naime, u Dugoj Međi je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Zdenci te pod stručnim pokroviteljstvom tvrtke Podravka Koprivnica i Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, održana tradicionalna 10. Pekmezijada, natjecanje u starinskom načinu kuhanja pekmeza te tradicionalne Sportske igre branitelja.

Manifestaciji su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Anto Krišto, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, gradonačelnik grada Orahovice Saša Rister, načelnik općine Čađavica Mirko Rončević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, general bojnik u miru Josip Horvatin, zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić te mnoštvo hrvatskih branitelja iz udruga s područja Virovitičko-podravske te Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Sve je počelo odavanjem počasti žrtvama Četekovca, Čojluga i Balinaca te svim poginulim hrvatskim braniteljima kod križa ispred kapelice Svete Ane u Dugoj Međi.

– Hvala svima od srca što ste došli na našu jubilarnu 10. Pekmezijadu i Sportske igre branitelja. Na manifestaciju koju smo ove godine nazvali ”Pekmezom protiv stresa” jer nam je cilj odmaknuti hrvatske branitelje od svakodnevnih životnih problema i dati im prigodu da se opuste uz kuhanje pekmeza, zabavne igre te glazbu i ples – rekao je predsjednik udruge organizatora UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta. Općina Zdenci jedan je od pokrovitelja i vjerni partner ove manifestacije.

0509pekmezijada-2

– Treba svakako reći kako ova manifestacija službeno otvara i našu najveću općinsku manifestaciju, a to je dan općine i posebno mi je drago da su s nama ovdje i žitelji drugih županija. Sigurno se stoga miris našeg pekmeza osjeti u Osijeku, Vukovaru, Zaboku, Virovitici, Slatini, Orahovici, Našicama i drugim mjestima jer zato i je smo tu da širimo taj miris prijateljstva i zajedništva. Zato hvala udruzi iz Dugoj Međi koja ustraje u organizaciji ove manifestacije koja je postala zaštitni znak naše općine – rekao je načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić. Organizaciju i sve sadržaje pohvalio je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Ova Pekmezijada nije samo zaštitni znak Zdenaca, nego i cijele Virovitičko-podravske županije. Ovo je manifestacija koja prikazuje zdrav duh, starinske običaje, čuva kulturnu baštinu i promociju zdravu hrane te turizma ovoga područja. Vjerujem kako će ova manifestacija svake godine biti sve bolja i posjećenija – rekao je župan Andrović. Manifestaciju je otvorio izaslanik ministra hrvatskih branitelja Anto Krišto.

– Ministarstvo je naravno pokrovitelj svake manifestacije koju organiziraju i u kojoj sudjeluju hrvatski branitelji i drago nam je da možemo sudjelovati i pomoći. Hvala udruzi organizatora koja marljivo radi i na ovaj način čuva istinu i uspomenu na Domovinski rat – rekao je Krišto.

Nakon otvaranja, Udruga branitelja iz Krapinsko-zagorske županije donirala je udrugama s područja općine Zdenci i grada Orahovice 11 stolnih računala za lakši i brži rad.

Nakon sati kuhanja pekmeza, stručno-ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Sandra Jadek kao predsjednik te Vlado Pleša i Nikolina Tomić kao članovi, pobjednikom su proglasili ekipu Zdenci, drugo mjesto pripalo je Dijabetičkoj udruzi Orahovica, a treće ekipi Zaboka.

0509pekmezijada-7

U braniteljskim igrama natjecalo se u tri discipline: bacanju potkove, alki na slavonsko-zagorski način te boćanju. U boćanju je pobjedu odnijela ekipa Udruga hrvatskih branitelja Zdenci, drug je bila HVIDRA Slatina, a treći ratni policajci Orahovice. U alki je slavila ekipa Udruge branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ, druga je bila ekipa UHDVR-a 2. bojne 132. brigade Orahovica, a treća HVIDR-a Orahovica, dok je u bacanju potkove slavila HVIDR-a Slatina, drugo mjesto pripalo je domaćinu Udruzi iz Duge Međe, a treće Udruzi branitelja iz Zaboka.

Kroz program nastupila su tri KUD-a, domaćin Zdenac, Crkvari te Podravina iz Čađavice, a posebnu zanimljivost pripremili su članovi Udruge obaranja ruke Samson iz Donjeg Predrijeva koji su demonstrirali sport kojim se bave. Dugomeđanska Pekmezijada još se jednom pokazala kao događaj s dušom, kao način prijateljstva, zabave i čuvanja neuništive slavonske duše.

(www.icv.hr, vg)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content