UMJETNICA JULIJANA “Moja je slika bez imena, na promatraču je da otkrije što mu sama govori”

Osječanka s virovitičkom adresom Julijana Aradi od djetinjstva je zaljubljena u slikarstvo, a ljubav prema njemu naslijedila je od svoje majke koja se također cijeli život bavi slikanjem. U Viroviticu se doselila prije 12 godina zbog posla, a slikanjem akrila na platnu, odnosno apstrakcija bavi se amaterski. Inače je po struci prevoditelj mađarskog jezika, a svoj talent slikanja dodatno je učvrstila u školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku.

– Ljubav prema slikarstvu naslijedila sam od mame, stalno sam u umjetnosti i jednostavno uživam u tom prenošenju mašte na platno. Radim to amaterski, no kako je počela situacija s pandemijom, posvetila sam se tome jer nije bilo posla. Koliko god je pandemija donijela loše, meni je donijela i dobro jer sam se mogla posvetiti i uživati u slikarstvu  – kaže Julijana.

Njezine slike nemaju naziv kako je to uobičajeno, a razlog tome je što prepušta promatraču da djelo promatra na svoj način. 

– Slikama ne dajem imena da ne ograničim ljude s tim što vide na slici. Neka nastave moju maštu koju sam prenijela na platno – kaže Julijana.

– Inspiraciju pronalazim svuda, nekad se i u noći znam probuditi jer sam nešto sanjala i onda se hvatam kista i opet nastane neko moje djelo. Isto tako ima perioda kada uopće nemam inspiracije. Kod nas umjetnika sve ovisi i o raspoloženju, kakve sam volje takva je i slika, recimo to tako – dodaje Julijana A.

U stvaranju svojih umjetničkih djela koristi se i raznim alatima, pa tako osim kista upotrebljava nož ili vilicu.

– Koristim se svime i svačime, što god mi dođe pod ruku od špahtle, konaca, vilica, noževa, kistova. Kad počnem, onda vidim s čime bih mogla raditi. Ali neumorna sam i stalno nešto moram raditi, ne volim se ograničavati. Uživam u onome što volim i obavezno slikam uz glazbu, tako se opustim i to mi je nekako dobitna kombinacija – kaže Julijana te dodaje kako osim slikanja voli i oslikavati kamenje te ukrašavati bundeve.

– Ne mogu se orijentirati samo na jedno pa tako ukrašavam i bundeve, oslikavam kamenje, radim aranžmane – kroz osmijeh dodaje ova svestrana umjetnica. 

Autorica je velikog broja slika s kojima je sudjelovala na skupnim i samostalnim izložbama u Osijeku, Pečuhu i Virovitici, a članica je i Likovnog kluba “Nikola Trick”. Njezinu izložbu možete pogledati danas u Haustor Pubu u Virovitici s početkom u 19.30 sati.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content