Alarmantne brojke u OBŽ: Preminule četiri osobe, 194 novopozitivne na koronavirus

U protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminule su četiri osobe s područja Osječko-baranjske županije u dobi od 80 do 95 godina, a potvrđena su 194 nova slučaja zaraze, izvijestio je na današnjoj (utorak) konferenciji za medije županijski Stožer civilne zaštite.

Načelnik Stožera, dožupan Mato Lukić, istaknuo je kako je u posljednja 24 sata obrađeno 567 uzoraka, te kako je od 194 pozitivne osobe najviše s područja Osijeka, njih 99, te Đakova- 28.

– Trenutačno su hospitalizirane 72 osobe, 52 u osječkom Kliničkom bolničkom centru i 20 u našičkoj Općoj županijskoj bolnici, od kojih je šest na respiratoru- izvijestio je Lukić.

Dodao je kako niti jedna od četiri osobe, koje su preminule od posljedica Covida-19 u posljednja 24 sata, nije bila cijepljena, te je još jednom pozvao na cijepljenje, posebice starije osobe.

Na području OBŽ trenutno je 178 učenika pozitivnih na koronavirus, u Osijeku je 14 razreda prešlo na online nastavu, no niti jedna cijela škola za sada ne prelazi na taj oblik nastave. Rast oboljelih najviše se bilježi u zadnjih tjedan dana među srednjoškolcima i studentima, ali je manje oboljelih nastavnika i nenastavnog osoblja, rečeno je na press konferenciji Stožera.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić izvijestio je kako je počelo cijepljenje trećom dozom cjepiva te se svi zainteresirani trebaju javiti svojim obiteljskim liječnicima. Najavio je kako će biti organizirano i cijepljenje na punktovima, uz narudžbu liječnika, a uskoro će biti objavljen raspored za studeni. Istaknuo je još kako je do sada cijepljeno oko 54 posto odrasle populacije u Županiji.

Prema riječima ravnatelja osječkog KBC-a Željka Zubčića, u bolničkim ustanovama sve je spremno za prihvat Covid pacijenata.

– Od početka četvrtog vala epidemije pripremili smo 130 ležajeva i aktivirali 25 respiratora. Osoblje nam, u vrlo niskim brojkama, ispada iz radnog procesa, pa je stanje zadovoljavajuće, a uz sve to normalno obavljamo preglede, kontrole i operacijske zahvate- istaknuo je Zubčić dodavši kako među pacijenatima koji ostaju na bolničkom liječenju dominiraju necijepljene osobe, a u Respiracijskom centru je više od 95 posto necijepljenih pacijenata.

S obzirom na naputak Nacionalnog stožera da se od danas provodi pojačan nadzor pridržavanja mjera, za očekivati je i više policijskih i inspekcijskih kontrola na području Osječko-baranjske županije.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content