Članovi slatinske HVIDR-e odali počast poginulom suborcu Tomislavu Mikiću

Članovi Udruge HVIDR-a Slatina, predvođeni predsjednikom Ilijom Nikolićem i predsjednikom Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Matom Bubašem, te profesor povijesti Dino Mataz, danas (utorak) su obišli spomen obilježje svog poginulog suborca Tomislava Mikića i polaganjem upaljenih lampiona i molitvom odali mu dužnu počast.

Tomislav Mikić, rodom iz Nove Bukovice, poginuo je 5. listopada 1991. godine kao pripadnik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a na Mokrom brdu, cesti prema mjestu Ćeralije, u jednoj od akcija oslobađanja papučkog dijela slatinskog područja okupiranog od strane četničke horde.

– Prije trideset godina u jednoj od akcija oslobađanja okupiranog dijela slatinskog područja došlo je do pogibije našeg suborca Tomislava Mikića. Tomislav je bio vozač borbenog vozila koje se kretalo prema mjestu Ćeralije te je prilikom dolaska do jednog nepreglednog dijela ceste na borbeno vozilo ispaljen protuoklopni projektil od strane četnika. U tom napadu Tomislav je nažalost izgubio život, a ostali članovi posade borbenog vozila, Zlatko Hmelik, Josp Balog, Dragutin Rokinger i Ivan Buti, su ranjeni. Iako ranjeni, hrvatski vojnici su uzvratili paljbu i natjerali četnike na povlačenje. Dolaskom ostatka naših snaga četnici su se dali u bijeg prema Ćeralijama – ispričao nam je Mato Bubaš kod mjesta pogibije hrvatskog viteza Tomislava Mikića.

U istoj akciji, nešto kasnije od napada na borbeno oklopno vozilo, zarobljeni su hrvatski vojnici Mirko Vučeta i Tomislav Šimanović. Šimanović je razmijenjen, a za Mirkom Vučetom se još uvijek traga.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content