CRIJEVNE VIROZE KOD DJECE Doktorica odgovara kada se liječiti kod kuće, a kada odmah doći k liječniku

Vrijeme je različitih crijevnih viroza uzrokovanih između ostalog, Rotavirusom i adenovirusima. Ovi uzročnici krivci su za proljev, povraćanje i malaksalost, a koji u prosjeku mogu trajati od tri do sedam dana, uz specifičnu kliničku sliku. Budući da su ove viroze posebno zastupljene kod vrtićke i školske djece, savjete kako što lakše prebroditi taj period potražili smo kod dr. Tatjane Sotonice Pirije, voditeljice Dječjeg odjela virovitičke Opće bolnice.

Roditelji se najčešće dvoume oko toga što su to „ozbiljni simptomi“, a što je uobičajeno tijekom viroze. Najčešće pitanje je: kada potražiti pomoć liječnika?

Dr. Sotonica Piria kaže kako će se simptomi i trajanje kod djece manifestirati drugačije, ovisno o vrsti virusa (Rotavirus, adenovirus ili neka druga vrsta virusa) i dobi djeteta. Tako će neko dijete razviti temperaturu, a neko će virozu proći bez nje.

-Riječ je o virozama koje se manifestiraju povraćanjem, mučninom i proljevkastim stolicama. Ako dijete ima temperaturu, treba je snižavati i dijete rehidrirati. Najbolji su voda, čaj i rehidracijska otopina. Iako su roditelji zabrinuti jer dijete ne jede, hranu taj dan ne treba forsirati, već uglavnom tekućinu, koju je važno stalno nadoknađivati i to u malim gutljajima. Ako dijete ima proljevkaste stolice, dobro mu je dati i probiotik – savjetuje liječnica koja kaže kako je u odluci ostati kod kuće i liječiti se ili ipak potražiti pomoć doktora presudno pratiti opće stanje djeteta.

Ako nije klonulo, ako pomalo pije, ako komunicira, ako djeluje ‘u redu’, onda je najčešće riječ o virozi koja se liječi kod kuće, smatra dr. Tatjana Sotonica Piria.

-No ako dijete povrati 12 ili 15 puta u kratkom periodu, ako dakle jako povraća i ima obilne stolice, pogotovo ako roditelj primijeti da u stolici ima krvi ili sluzi i ako se dijete žali na bolove, ako je klonulo, onda svakako treba potražiti liječničku pomoć. Tada je riječ o potrebi za infuzijom i s djetetom treba doći što prije. Dojenčad inače brže gubi veću količinu tekućine i brzo dehidrira, pa njih ranije treba dovesti liječniku, ne treba čekati klonulost ili opću slabost, tren u kojem mu se samo spava i ne reagira, već što doći kod liječnika kako bi mu se infuzijom nadoknadila izgubljena tekućina – iz iskustva kaže dr. Sotonica Piria.

Roditelj bi se prvo trebao javiti djetetovom liječniku, a tek onda doći na Odjel, kaže naša sugovornica. No tu proceduru, u strahu od komplikacija i u situacijama  kad njihov liječnik ne radi, roditelji zaobilaze. Dječji odjel tada je jedina destinacija, što nerijetko rezultira i gužvama i dodatnom nervozom roditelja koji dolaze ne samo s područja Virovitičko-podravske županije, već i šire.

Nekad, u hitnu pedijatrijsku ambulantu stignu i djeca koja samo trebaju lijek za snižavanje temperature ili obični pregled kod svog liječnika, jer situacija nije hitna, kaže dr. Sotonica Piria. Osobito u periodu kada nakon ovakvih viroza ono najgore prođe.

 -Ove viroze mogu trajati i do sedam dana. Naravno da u tom periodu dijete neće cijelo vrijeme povraćati i imati proljev, no normalno je da i nakon najgoreg perioda dijete može imati par proljevastih stolica dnevno. Ako dijete pomalo pije, jede, ako djeluje normalno, tada je najgore prošlo – smatra doktorica koja kaže kako tada situacija ne zahtijeva liječnika, ali da razumije strah i zabrinutost roditelja koji će dijete ipak dovesti na pregled, kako bi se umirili.

Budući da su adenovirus i Rotavirus jako zarazni, nerijetko brzo nakon jednog oboljelog člana ‘poklekne’ i cijela obitelj. Kod male djece gotovo nemoguće je održati distancu, kao i između roditelja i oboljelog djeteta, kaže doktorica Tatjana Sotonica Piria, pa savjetuje da se u tom periodu, kada je u obitelji jedan bolesnik sa crijevnom virozom, obavezno vodi briga o čestom pranju ruku i svim pojačanim higijenskim mjerama među ukućanima. Bilo bi dobro, ako je moguće, kaže, da se izbjegne kontakt zdravog i bolesnog djeteta u obitelji, pogotovo ako ide u školu ili vrtić te da i roditelji tih dana, kad imaju dijete s crijevnom virozom u obitelji, ako je ikako moguće, smanje kontakte, kako bi zaštitili i sebe i druge.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content