GOŠĆA IZNENAĐENJA DANIJELA MARTINOVIĆ U opuštenoj atmoferi predstavljena vrijedna Zavičajna zbirka Branislava Glumca

Poznati hrvatski književnik, naš zavičajni autor Branislav Glumac darovao je Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica vrijednu građu, knjižnu zbirku izabranih djela. Ponukani tom vrijednom donacijom u Knjižnici su prionuli poslu i odlučili oformiti zavičajnu zbirku koja će nositi upravo njegovo ime.

Zbirka sadrži ukupno 133 jedinice knjižnične građe: knjige poezije i proze, gramofonske ploče, VHS kasetu, likovne mape, slikovnice, fotografije. Sastoji se od dvije cjeline: potpisanih autorovih djela s posvetom Knjižnici – kao osobne ostavštine i darovane građe književnih prijatelja s posvetom književniku Branislavu Glumcu.

Sinoć (četvrtak) je upravo tim povodom održano predstavljanje ove vrijedne zbirke na kojoj su uz domaćine, ravnatelja knjižnice Roberta Fritza i voditeljicu Odjela za odrasle Nelu Krznarić, gostovali književnik Branislav Glumac i njegova gošća iznenađenja, pjevačica, spisateljica i prijateljica Danijela Martinović.

Pozdravljajući posjetitelje na samom početku ravnatelj knjižnice Robert Fritz je istaknuo kako je za jednu knjižnicu u godini koja je proglašena Godinom čitanja uistinu od velikog značaja osnivanje ovakve zbirke, posebice jer se radi o građi zavičajnog autora i znamenitog hrvatskog književnika. Knjižnica je uistinu ponosna na ovaj projekt jer, kako je istaknuo, dio poslanja knjižnice je, između ostalog, da njeguje, prikuplja, sustavno obrađuje i daje na korištenje i zavičajnu građu.

– Ovo nam je bilo vrlo bitno i htjeli smo to odraditi kako treba. Uloženo je puno truda i šest mjeseci intenzivnog rada da bi zbirka izgleda ovako i mogu reći da smo na nju jako ponosni. Te zbirke ne bi bilo da ogroman posao nisu odradile moje dvije kolegice, Danijela Crnčić, koju je zbirku sustavno stručno-knjižničarski obradila i ona je vidljiva u katalozima, na internetu, te Nele Krznarić koja se šest mjeseci dopisivala, telefonirala i razgovarala s piscem, a rezultat svega toga je ovo što vam predstavljamo – rekao je ravnatelj Fritz.

POVEZALO IH I PISANJE

U ugodnom i vrlo spontanom razgovoru Branislav Glumac je govorio o svom zavičaju, Virovitici koju pamti iz djetinjstva, u kojoj je odrastao i iz koje nosi brojne lijepe uspomene, o poznanstvima s poznatim književnicima, kao i o prijateljstvu sa svojom gošćom Danijelom Martinović: kako su se upoznali, kako su ih književnost i pisanje povezali. Naime, splitska pjevačica tom se prigodom virovitičkoj publici predstavila u novoj ulozi – kao spisateljica.

– Toliko sam se zaljubila u pisanje da bez toga više ne mogu zamisliti život, a veliku ulogu u svemu tome imao je upravo Branislav Glumac koji je na neki način to prepoznao u meni, potaknuo me na pisanje i uzeo pod svoje mentorstvo – istaknula je Martinović.  

Da ima smisla za pisanje i lijepu riječ, da može na papir prenijeti sve ono što je duboko zaključano u njoj, Danijela je spoznala kada je nakon jednog susreta s Branislavom Glumcem napisala tekst na njegov nagovor. Kasnije, isti je tekst našao svoje mjesto u njegovom raznožanrovskom djelu „Iza ugla, ogledalo“, a u kojemu su zastupljeni tekstovi od proze, feljtonistike do poetskih tekstova i drame. Ispisano je prepoznatljivim stilom ovog važnog suvremenog književnika, kritičara i antologičara.

IMG 20210930 181205 copy

VIROVITICA UVIJEK U SRCU

Zavičaj i zavičajnost jedne su od tema o kojima je Branislav Glumac pisao, a da Viroviticu kao svoj zavičaj, grad u kojemu je odrastao nosi uvijek u srcu, potvrdio je i na ovom druženju.

– Ovdje sam danas prvi put nakon osam godina i moram priznati da mi sve izgleda drugačije, puno toga se promijenilo i pomalo se osjećam kao u izgubljenom zavičaju. Ovo je neki drugi grad od onog koji pamtim i nosim ispod kože. Virovitica je jedan od mojih zavičaja, ali Virovitica iz 40-ih godina, vremena kada je ovaj grad bio bogat svojim siromaštvom na svim razinama, od neimaća do imaća, od duha do sluha.

Bili smo tada gladni, ali bili smo siti, nismo tada imali mobitele, ali imali smo sve. U mojoj knjizi koja će uskoro izići „Moja dva djetinjstva“ sačuvao sam osjećaje i sve lijepe uspomene koje pamtim iz djetinjstva i nosim u srcu, a vezani su uz moje zavičaje i ljude koje su bili dio njega – naglasio je Branislav Glumac.

VELIK STVARALAČKI OPUS

Stvaralački opus Branislava Glumca uistinu je velik. On je pjesnik, prozaik, dramski pisac i likovni kritičar. Objavio je tridesetak autorskih knjiga, antologija, zbirki razgovora i zapisa… Sve to najbolji je pokazatelj njegove nezaobilazne pojave u našoj književnosti, ali i bogatog životnog iskustva.

U njegovom bogatom stvaralačkom opusu izdvaja se roman „Zagrepčanka“ kao kultno djelo iz 1974. Objavljuje i pjesme, pripovijetke, novele, romane, drame, književne i likovne kritike. Kao pjesnik utjecao je na standardizaciju slobodnoga stiha, a kao pripovjedač na afirmaciji „proze u trapericama“. Pojedina djela i tekstovi su mu prevedeni na francuski, engleski, njemački, talijanski, ruski, slovenski, bugarski, slovački i albanski jezik.
A u sve što je pisao, radio i stvarao, moći će se od sada uvjeriti i svi koji dođu u Gradsku knjižnicu u Virovitici i razgledaju Zavičajnu zbirku koja nosi upravo njegovo ime.

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content