‘ISTINA O POBJEDNICIMA’ Započela terenska nastava slatinske HVIDR-e za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola sa slatinskog područja

Kroz projekt “Istina o pobjednicima” Udruga HVIDR-a Slatina, nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom, ove je godine nastavila s provedbom svoje tradicionalne aktivnosti u sklopu koje organizira ciklus terenske nastave u prigodi obilježavanja Dana 136. slatinske brigade za učenike 7. razreda, a sada i 8. razreda.

Tako je jučer (srijeda) ovogodišnja terenska nastava projekta “Istina o pobjednicima” počela za učenike 8. razreda Osnovne škole ‘Davorin Trstenjak’ Čađavica u pratnji svog razrednika, odnosno učitelja geografije i povijesti Tomislava Sabolića koji je najavio kako će učenici u prosincu obići i Vukovar.

Njihovo edukacijsko putovanje započelo je odavanjem počasti svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu polaganjem lampiona i molitvom ispred spomenika u Parku 136. slatinske brigade, gdje su ih dočekali zamjenik slatinskog gradonačelnika i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, te članovi HVIDR-e Josip Habl i Stjepan Trevizan koji su zaduženi za upoznavanje učenika s ratnim putem 136. slatinske brigade.

Istina-1

Nakon kratkog prisjećanja o ratnom putu 136. slatinske brigade o kojem su govorili Josip Habl i Stjepan Trevizan, učenici su posjetili Spomen sobu Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina gdje ih je s ratnim zbivanjima na ovim prostorima upoznao kustos Srđan Đuričić. U Spomen sobi je nekoliko uvodnih riječi učenicima uputio slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić, a muzejski preparator Goran Boršić je učenicima održao kratku prezentaciju upoznavanja s oružjem i opremom iz Domovinskog rata.

Potom su učenici obišli bivšu liniju obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije, a posjetili su i Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković koji je i sam preživio ratno zarobljeništvo, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje.

Jučerašnja terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga, ali i lokalne samouprave, a projekt “Istina o pobjednicima” ove godine podržavaju i financijski podupiru Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.

Istina-6

Prema riječima slatinskog dogradonačelnika i predsjednika Udruge HVIDR-e Slatina, terenska nastava će se u iduća dva dana nastaviti za učenike 7. i 8. razreda Osnovne škole Mikleuš i Osnovne škole Josipa Kozarca iz Slatine, dok će idući tjedan od 20. do 22. listopada bivšu liniju obrane grada Slatine obići učenici osnovnih škola Eugena Kumičića iz Slatine, Vladimira Nazora iz Nove Bukovice i OŠ Voćin.

Isto tako, slatinska HVIDR-a nastavlja suradnju i sa slatinskim srednjim školama, te će za 50 gimnazijalaca Srednje škole Marka Marulića, i isto toliko učenika Industrijsko-obrtničke škole Slatina, početkom studenog mjeseca ove godine organizirati obilazak Vukovara.

(www.icv.hr, adf, foto: M. Feldi, D. Božičković, OŠ ‘Davorin Trstenjak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content