Ministar Butković obišao gradilište autoceste Beli Manastir: Aktualna ulaganja u prometnu infrastrukturu u OBŽ iznose 1,5 milijardu kuna

Izgradnja Koridora 5c na području Baranje, javni prijevoz putnika, projekti u riječnom prometu, rad i budućnost Zračne luke Osijek te obnova željezničke infrastrukture na području Osječko-baranjske županije bile su središnje teme sastanka župana Ivana Anušića i gradonačelnika Osijeka Ivana Radića s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak.

– Otvorili smo nekoliko važnih tema i razgovarali o projektima koje smo započeli u suradnji s ministarstvima i resornim tvrtkama. Prije svega riječ je o dovršetku koridora 5c, linijskom prijevozu putnika, obnovi zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku te uređenju željezničkih stajališta na području Osječko-baranjske županije kako bi uskoro sva bila u funkciji. Želimo da ta infrastruktura bude u potpunosti obnovljena kao primjerice kolodvorska stanica u Laslovu u čijoj su obnovi sudjelovale Hrvatske željeznice. Planiramo željeznički promet i novoobnovljene stanice uključiti u linijski prijevoz, zajedno s autobusnim prijevozom zbog čega je nužna obnova, pa i izgradnja novih željezničkih stanica. Razgovarali smo o izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića o čemu smo s ministrom Butkovićem razgovarali prije 3 godine, a sada je taj projekt u fazi realizacije te je odabran najpovoljniji izvođač. Riječ je o izuzetno važnom projektu koji će riješiti veliku prometnu gužvu na južnom ulazu u Osijek. Osim toga, dotakli smo se i obnove Zračne luke Osijek kojoj će u ovoj i sljedećoj godini na raspolaganju biti 40 milijuna kuna za obnovu zgrade putničkog terminala. Paralelno s tim radimo i na pripremi projekata modernizacije Zračne luke, financiranih sredstvima Europske unije, zajedno s ministricom Tramišak, a čija se vrijednost procjenjuje na 400 milijuna kuna – rekao je župan Anušić tijekom jučerašnjeg (ponedjeljak) sastanka zahvalivši ujedno ministru Butkoviću i ministrici Tramišak na odličnoj suradnji u proteklom razdoblju.

mini IMG 0976
Foto: OBŽ

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić najavio je realizaciju niza velikih projekata, te istaknuo kako je najveći prometni projekt trenutno, na području Grada Osijeka, modernizacija tramvajske infrastrukture, vrijedna 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna kuna sufinancirano europskim sredstvima, a ostatak financiraju Vlada RH i Grad Osijek.

-Tu je riječ o obnovi 9,5 kilometara tramvajske mreže i 23 stajališta. U fazi realizacije je i izgradnja podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića čija je procijenjena vrijednost 93 milijuna kuna, a nakon otvaranja pristiglih ponuda, odabrana je najpovoljnija ponuda u vrijednosti 54 milijuna kuna. Završetak radova očekujemo krajem 2023. godine, rekao je Radić.

Dodao je i  kako će se nakon izgradnje podvožnjaka započeti s rješavanjem još jednog prometnog čvorišta, onog na Trpimirovoj ulici, za koji se planiraju infrastrukturna rješenja od križanja s Vukovarskom ulicom do Dravskog mosta.

– U fazi je i izrada idejnog rješenja izmještanja remize u istočni dio grada, u čemu nam veliku pomoć pružaju upravo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Također, sudjelujemo u realizaciji strateškog projekta za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a riječ je o obnovi putničkog terminala Zračne luke Osijek – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Prema riječima ministriceTramišak ukupna vrijednost projekata koji su ugovoreni na području Osječko-baranjske županije je 6,7 milijardi kuna a tiču se financiranja iz europskih strukturnih investicijskih fondova u razdoblju 2014.-2020.

1 1
Foto: OBŽ

-Od toga, daleko najveća i najizdašnija su ulaganja u prometnu infrastrukturu. Spomenuli smo ulaganja u riječni terminal u riječnoj luci, ali i ulaganja u modernizaciju tramvajske infrastrukture Grada Osijeka čije su vrijednosti veće od 100 milijuna eura. Ovo su iznosi bez ulaganja u koridor 5c čija se izgradnja sufinancira drugim izvorima financiranja pri čemu se zahvaljujem ministru Butkoviću na pomoći u realizaciji- rekla je Tramišak.

Dodala je I kako je “na pragu” razdoblje 2021.-2027. u kojem će biti prilika za buduće projekte, posebice one koji se odnose na kvalitetniju povezanost željezničkom infrastrukturom jer stiže razdoblje zelenog prometa i smanjenja emisije CO2.

-Grad Osijek i Osječko-baranjska županija nalaze se na važnom geoprometnom položaju, a ovo su prilike gdje to trebamo iskoristiti kako bi cijeli istok Hrvatske doživio transformaciju. U tom smislu, Zračna luka Osijek je posebno važna, pa smo osim obnove zgrade putničkog terminala, već sada u procesu programiranja novog programskog razdoblja predvidjeli sredstva kojom bi se nastavila modernizacija infrastrukture – zaključila je ministrica Tramišak.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo konstruktivnim sastankom, a posebice time što se  svi projekti uspješno provode.

-Ukupna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj trenutno iznose više od 25 milijardi kuna, a od toga se na projekte na području OBŽ odnosi više od 1,5 milijardu kuna. Jedan od najvažnijih projekata je dovršetak autoceste prema Belom Manastiru, što se radi, a trebali bi je otvoriti do ljeta 2022. godine. Natječaj za preostalih 5 km autoceste do mađarske granice bit će sljedeće godine, a sredinom 2024. godine imat ćemo u cijelosti izgrađeno 88 kilometra Koridora 5c kroz RH. Tada će i Mađarska završiti svoj dio, a interes nam je da i BIH završi što prije svoj dio – poručio je ministar Butković.

Naglasio je kako se dobro odvijaju i ostali projekti na području Osijeka i OBŽ te dodao kako su sredstva osigurana i nije upitna njihova provedba.

 -Na inicijativu župana obnovit će se svi kolodvori i stajališta u okolici Osijeka i šire, za što isto postoje sredstva EU. Luka za rasute terete se također radi, a s Hrvatskim vodama dogovorili smo produbljivanje korita rijeke Drave što je jako bitno zbog plovnosti rijeke cijele godine. Zračna luka Osijek je veliki potencijal ovog područja, ali ima zastarjelu infrastrukturu, pa ćemo u dvije proračunske godine osigurati 35 do 40 milijuna kuna za obnovu zgrade putničkog terminala, a širi koncept njenog razvoja Zračne luke Osijek koji se bazira i na kargo prometu pripremit ćemo za europsko financiranje – naglasio je ministar Butković.

Radnom sastanku nazočili su još predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, državni tajnici Tomislav Mihotić i Josip Bilaver te direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos.

Svi sudionici su nakon sastanka obišli gradilište Koridora 5c kod Belog Manastira.

-Prošle godine u travnju potpisali smo ugovor za izgradnju autoceste od Belog Manastira do mosta Halasica ukupne duljine 17,4 kilometra vrijedan 443 milijuna kuna. Radovi su započeli u lipnju 2020. godine i usprkos poteškoćama izazvanim korona pandemijom, teku odlično. Prošli mjesec smo u posao uveli izvođača za opremanje ceste, te će vjerujem sve biti gotovo do lipnja iduće godine. Prije desetak dana pustili smo Svilaj u promet i od ukupno 88,6 kilometara punog profila koji će biti na koridoru 5c sada je 59 kilometara u prometu. Ovaj projekt se financira kreditom od 107 milijuna eura za kojeg se zadužio HAC, od čega je 51 posto preko Europske banke za obnovu i razvoj s jedan posto kamata, i 49 posto preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj – izvijestio je nazočne Boris Huzjan predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta prilikom obilaska gradilišta.

(www.icv.hr tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content