Ministar Ćorić u Osijeku: Sve više će se iskorištavati geotermalna energija, a istražuje se 40 potentnih lokacija od kojih su neke na području OBŽ

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je danas (petak) u Osijeku kako će Hrvatska idućih godina sve više ići u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije, a bitan segment u tome je geotermalna energija.

Istaknuo je zadovoljstvo što je lokalna samouprava u Osječko-baranjskoj županiji prepoznala potencijal geotermalnih izvora, te čini značajne iskorake, prije svega u analizi lokacija u čijoj izradi surađuje s Agencijom za ugljikovodike koja istražuje potentne točke na razini Hrvatske. Riječ je o 40-tak lokacija, a dio je upravo smješten na području Osječko-baranjske županije.

Takvi izvori će se, prema Ćorićevim riječima, u idućem razdoblju sve više iskorištavati jer je geotermalna energija u odnosu prema drugim energetskim oblicima najčišći izvor za proizvodnju električne energije.

– Naša je ideja da se iduće godine, nakon što se odrade prvi razgovori s jedinicama lokalne samouprave, na čijem se području nalaze te lokacije, krene u ispitivanje njihovog potencijala te stvaranje rang-liste potencijala i namjene geotermalnih voda u Hrvatskoj koje se mogu koristiti za toplinarstvo, poljoprivredu, proizvodnju električne energije i zdravstveni turizam- objasnio je Ćorić nakon sastanka s županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem i gradonačelnikom grada Osijeka Ivanom Radićem.

Ćorić je potvrdio kako Vlada, u skladu sa svojom politikom gospodarenja otpadom, potpuno stoji iza projekta izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom “Orlovnjak”, u blizini Antunovca.

IMG 2625 Custom

– S obzirom na stanje dokumentacije, koja je u finalnoj fazi izrade, i sve ono što predstoji, a onda i sama izgradnja, prema riječima direktora Centra u iduće četiri godine mogla bi početi probna faza rada tog centra- odgovorio je ministar Ćorić na pitanje novinara o konkretnim rokovima. 

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako su tijekom radnog sastanka s ministrom Ćorićem i njegovim suradnicima razgovarali o dvije bitne teme, o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom, te o geotermalnim izvorima.

Dodao je i kako su sve nedoumice otklonjene, a dobivene su smjernice te je sada jasno u kom smijeru će se dalje djelovati.  

unnamed Custom

Centar za gospodarenje otpadom “Orlovnjak”, prema Anušićevim riječima, nastavlja svojom dinamikom, a po završetku će omogućiti gospodarnje otpadom u skladu s europskim standardima i propisima.

Također je izvijestio je kako je završena prije tri godine pokrenuta studija koja obuhvaća ispitivanje potencijala geotermalnih izvora na području županije, a sufinancirana je novcem mjerodavnog ministarstva i iz europskih fondova.

– Sada idemo dalje, u skladu sa smjernicama Europske unije, koja korištenje takvih izvora namjerava intenzivno podupirati iz svojih fondova- naglasio je Anušić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content