Na današnji dan prije 27 godina osnovana je Područna obrtnička komora za Virovitičko-podravsku županiju

Na današnji dan 28. listopada 1994. godine održana je sjednica inicijativnog odbora koji su činili predstavnici Udruženja obrtnika iz Virovitice, Slatine, Orahovice i Pitomače, u povodu osnivanja Područne obrtničke komore za Virovitičko-podravsku županiju. Radno predsjedništvo, koje su činili Zvonko Lukša, Antun Bedeković i Mirko Konta, predložilo je da temeljem novog Zakona o obrtu navedena 4 Udruženja obrtnika osnuju Obrtničku komoru sa sjedištem u Virovitici, u ulici Tomaša Masaryka 19/1, koja će zastupati zajedničke interese obrtnika s područja cijele županije u Hrvatskoj obrtničkoj komori te prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

U sastav prve Skupštine izabrani su:Martin Domšić, Zvonko Lukša, Josip Novogradec, Josip Šulentić i Zdravko Tomeković iz UO Virovitica, Zvonimir Bertić, Franc Fišer, Dragutin Job i Ivan Kardoš iz UO Slatina, Stanko Jović, Vladimir Kučina, Emil Kurbegović i Stanislav Puhanić iz UO Orahovica, Antun Bedeković, Ivan Majstor, Vjekoslav Novaković i Željko Palković iz UO Pitomača.

U prvi Upravni odbor imenovani su Zvonimir Bertić, Franc Fišer, Stanko Jović, Emil Kurbegović, Zvonko Lukša, Vjekoslav Novaković i Josip Šulentić, a u Nadzorni odbor Zdravko Dijaković, Mirko Konta, Damir Pintarić, Branimir Smoljan i Ljiljana Zubčić.

Također, za prvog predsjednika izabran je Zvonko Lukša, a za njegovog zamjenika Vjekoslav Novaković.

Prema zapisniku kojeg je vodio privremeni tajnik Krešimir Kovačević, članarina odnosno komorski doprinos kojim bi se osigurao rad Komore i budućeg tajnika utvrdio se u iznosu od 24 njemačke marke godišnje, što je uvršteno u financijski plan i program rada za 1995. godinu. Rješenjem Hrvatske obrtničke komore od 16. siječnja 1995. POK Virovitičko-podravske županije službeno je upisan u registar HOK-a i time dobio pravnu osobnost te započeo svoje djelovanje.

(OK VPŽ)

Povezane vijesti

Skip to content