NIKOLIĆ SE VRATIO DOMA Vinko Brešić donirao Gradskom muzeju Virovitica ostavštinu hrvatskog književnika Milana Nikolića.

Virovitičanima dobro poznat i cijenjen profesor Vinko Brešić donirao je Gradskom muzeju Virovitica ostavštinu hrvatskog književnika Milana Nikolića, a radi se o Nikolićevim rukopisima, romanima, fotografijama, korespodenciji, prijevodima, bilješkama, književnim izdanjima i osobnim stvarima.

JIM_3325-Custom

Milan Nikolić hrvatski je književnik koji je začetnik kriminalističke proze u Hrvatskoj. Rođen je u Osijeku 20. lipnja 1924. godine. Godine 1956. dobio je poticaj za pisanje pripovijetke koju je na ocjenu dao jednom virovitičkom profesoru. Povoljna kritika tog profesora potaknula ga je na proširenje osnovne radnje i nakon samo desetak dana nastao je njegov prvi roman– ”Prsten s ružom”. Prema njegovu romanu, ”Špijun X javlja” iz 1958. godine, snimljen je film ”X-25” . Objavio je četrdesetak romana i priča, a najuspješniji su mu romani ”Kristalna pepeljara” (1962), “Tajna kanarinčeve krletke” (1962), “Ulaznica za pakao” (1964), “Ulica večnog vetra” (1965) i “Četiri pokojna šerifa” (1967).

Preminuo je u Virovitici 18. rujna 1970. godine ostavivši za sobom rukopise nekoliko priča, romana i radio-drama.

JIM_3331-Custom

Profesor Vinko Brešić dugi niz godina valorizira Nikolićev rad i cjelokupni opus te je, predavši Nikolićevu ostavštinu ravnateljici Muzeja, Mihaeli Kulej, izjavio: “Nikolić se vratio doma!”

Gradski muzej Virovitica iznimno je ponosan na vrijedni doprinos građi koju kontinuirano prikuplja, te se nada suradnji i s drugim kulturnim institucijama u pozicioniranju Nikolićeve osobnosti i djela unutar nacionalne kulturne baštine.

(www.icv.hr, Gradski muzej Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content