Odličan koncert Hrvatskog baroknog ansambla iz Zagreba u crkvi svete Terezije Avilske oduševio suhopoljsku publiku

Tradiciju održavanja koncerata klasične glazbe u crkvi svete Terezije Avilske u Suhopolju, sinoć (srijeda) je nastavio Hrvatski barokni ansambl iz Zagreba.

Ovaj ansambl sastavljen od 14 renomiranih glazbenika pod vodstvom ravnateljice i koncertne majstorice Hrvatskog baroknog ansambla, renomirane violinistice Laure Vadjon, predstavio je suhopoljskoj publici skladbe baroknih majstora Georga Philippa Telemanna, te Franceska i Gabriela Uspera, a solisti u pojedinim dijelima bili su članovi ansambla Stjepan Nodilo na blok flauti i oboi, Helga Korbar na violini, te Mauro Colantonio na Violi de gamba.

Bila je to prigoda da se posjetitelji koncerta upoznaju s tipičnim glazbalima iz razdoblja baroka poput spomenute viole di gamba, ali i čembala kojeg je svirao Paolo Mašić te lutnje koju je virtuoznom izvedbom predstavio Izidor Erazam Grafenauer.

U 20 godina svog djelovanja ovaj barokni ansambl ostvario je suradnju s ponajboljim svjetskim umjetnicima, specijalistima za izvođenje barokne glazbe, a sudjelovao je i na eminentnim priredbama baroka u svijetu i kod nas. Više je puta nagrađivan i ne nosi bez razloga epitet najznačajnijeg hrvatskog ansambla specijaliziranog za interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama.

Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osvještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala. U to se mogla sinoć uvjeriti i suhopoljska publika koja je ove vrhunske glazbenike nagradila velikim pljeskom.

Konert je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Turističke zajednice općine Suhopolje.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content