Održan 15. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode

Proteklog tjedna, od 29. rujna do 1. listopada 2021. godine, u organizaciji Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, u Jastrebarskom je održan 15. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode na kojem su sudjelovali i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Skup stručnih službi započeo je obraćanjem sudionicima ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Aljoše Duplića i ravnateljice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, Tatjane Masten Milek.

Moderatorice Skupa bile su Gabrijela Šestani, načelnica Sektora za prirodu i Irina Žeger Pleše, viša stručna savjetnica za vrednovanje područja.

Tijekom 3 dana trajanja Skupa održane su brojne prezentacije sa različitim temama: promjene u institucionalnom okviru, divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama, moderna istraživanja bioraznolikosti primjenom DNA metabarkodiranja, program LIFE – iskustva u prijavi projekata, uklanjanje i izlov invazivnih biljnih i životinjskih vrsta, restauracija rijeka, unapređenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture, uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta, proširenje posjetiteljskih sadržaja u funkciji povećanja kapaciteta integriranog upravljanja zaštićenim područjem te sudjelovanju djelatnika javnih ustanova na usavršavanjima.

Ove godine uvedena je nova praksa – Aktualac na tašte na kojem su sudjelovali Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Josip Hren, načelnik Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti i Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode koji su odgovarali na pitanja sudionika.

Drugog dana skupa uslijedio je terenski obilazak dva zaštićena područja – Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka i Jastrebarsko-park oko dvorca kojima upravlja Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Cilj Skupa je razmjena informacija i iskustava djelatnika stručnih službi na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini radi učinkovitijeg upravljanja, odnosno zaštite, očuvanja i promicanja te održivosti korištenja zaštićenih područja i područja ekološke mreže.

Fotogaleriju možete vidjeti OVDJE.

(virovitica-nature.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content