SJEDEĆA ODBOJKA Pitomačanka Andreja Giba s hrvatskom reprezentacijom kreće u lov na ‘europsko zlato’

- PROMO -

Ženska reprezentacija Hrvatske u sjedećoj odbojci, otputovala je jučer (četvrtak) na Europsko prvenstvo koje se održava u Turskoj od 17. do 23. listopada. U sastavu ‘repke’ je i jedna Pitomačanka, Andreja Giba, ujedno i jedna od najvažnijih hrvatskih igračica.

Hrvatske odbojkašice nalaze se u skupini A s Poljskom, TurskomNjemačkom, Finskom i Slovenijom. U svom prvom nastupu na ovom europskom prvenstvu snage će odmjeriti sa Slovenkama. Taj susret na rasporedu je u nedjelju, 17. listopada u 14 sati.

Nekoliko ‘crtica’ o sjedećoj odbojci:

– Sjedeća odbojka prvi je put predstavljena kao demonstracijski sport na Ljetnoj Paraolimpijadi 1976. godine u Torontu.

– Igra se na ravnoj podlozi slobodnoj od bilo kakvih oštrih predmeta ili koji mogu iritirati kožu, a u blizini ne smije biti nikakav lomljivi predmet. Igralište za badminton je gotovo iste širine kao i igralište za sjedeću odbojku koje je dimenzije 6×10 metara. Visina mreže za muškarce iznosi 1.15 m, miješano 1.10 m, žene 1.05 m te juniori 1.00 m. Stupovi i mreža moraju biti stabilni i sigurni.

– Igrači ne smiju nositi teške/oštre tenisice, a satovi i nakit moraju se skinuti. Prema pravilima igrači kosu moraju svezati otraga. Prije utakmice igrači bi trebali skinuti sve proteze i potpornje (gdje je to moguće).

– Igra se sa šest igrača iz momčadi na polju igrališta cijelo vrijeme utakmice te šest zamjenskih igrača na klupi. Prvi sudac fokusiran je na loptu i igrače, drugi na lifting i mrežu,a tu su i linijski suci, te dva zapisničara.

– Momčad može odigrati loptu tri puta u svakom, a igrači ju mogu dotaknuti dva puta smo u situaciji kada igrač prvo sudjeluje u bloku, a onda ju odigrava. Lopta se mora čisto odbijati od tijela igrača.

– Prva momčad koja uspije plasirati loptu u protivničko polje igrališta, a protivnik ju ne može pravilno vratiti, osvaja 1 poen. Igrači ne smiju dodirnuti gornji rub mreže.

– Dio trupa igrača od stražnjice do ramena, pri svakom odigravanju lopte mora dodirivati tlo prilikom kontakta s loptom. Igračima nije dozvoljeno hodati.

– Servis se izvodi udarcem jednom rukom po lopti, s igračevom stražnjicom iza osnovne linije njegovog polja igrališta. Blokiranje servisa dozvoljeno je igračima.

– Osvajanje utakmice 4 seta do 25 poena, i 5. set do 15 poena po potrebi. Svi setovi moraju završiti s 2 poena razlike.

Hrvatski savez sjedeće odbojke (HSSO) osnovan je 2006. godine, a u prvoj ligi natječe se dvanaest ekipa.

(www.icv.hr, vpz.hr, Wikipedia, foto: facebook, A. Giba)

Povezane vijesti

Skip to content