Suradnja OBŽ s Izraelom se produbljuje: Razvoj lokalne zajednice i navodnjavanje središnje teme susreta

Na konferenciji inovacija i tehnologije u Tel Avivu u Izraelu namijenjenoj razvoju i unaprjeđenju lokalnih zajednica, MUNI WORLD 2021., na poziv Ilana Mora i u organizaciji izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj sudjelovao je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Poziv je uslijedio nakon posjeta veleposlanika Ilan Mora Osječko-baranjskoj županiji prije nekoliko mjeseci prilikom kojeg su izraelskog dužnosnika zainteresirali pozitivni gospodarski pokazatelji koje bilježi županija, a razgovaralo se i o unaprjeđenju poljoprivrede uz sustave za navodnjavanje.

–  Veleposlanikov poziv u Izrael iskoristili smo da se konkretnije upoznamo s najmodernijim sustavima kojima Izraelci navodnjavaju suhu pustinjsku zemlju i bilježe iznimne rezultate u intenzivnoj poljoprivredi– rekao je župan Anušić.

Tom su prilikom predstavnici tvrtke Netafim koja osim u Izraelu, gradi sustave za navodnjavanje u cijelom svijetu, predstavili županu projekte koji se trenutno realiziraju u Izraelu i Indiji, a koriste najmodernije tehnologije uštede vode i pametnog upravljanja proizvodnjom voća i povrća.

– Upoznali su nas i s mogućnošću potpune kontrole sustava za navodnjavanje kao i s mogućnošću fertilizacije zemlje putem mobilnih aplikacija kojima se nudi i savjetodavna uloga poljoprivrednicima te koje prate njihovu proizvodnju kroz čitav ciklus. Iskustva koja smo danas čuli, mogu nam koristiti u unaprjeđenju postojećih, ali i izgradnji novih sustava. Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj će se u skladu s klimatskim promjenama morati u budućnosti oslanjati na sustave za navodnjavanje ako želimo kvalitetan proizvod u dostatnim količinama za tržište– smatra Anušić. 

Osječko-baranjska županija trenutno u različitim fazama realizacije ima 16 sustava za navodnjavanje, u planu su i novi, no, župan Anušić ističe kako je potrebno donijeti strategiju razvoja sustava u idućih desetak godina u skladu s potrebama poljoprivrednih tvrtki o malih OPG-ova.

U sklopu konferencije održani su i sastanci s predstavnicima inovacijskih tvrtki koje nude smart rješenja javnog prijevoza, gospodarenja otpadom i drugih komunalnih djelatnosti kojima mogu unaprijediti život lokalne zajednice.

Završnici konferencije prisustvovali su i izraelski premijer Naftali Bennett te predsjednik Izraela Isaac Herzog koji su iznijeli svoje viđenje današnjice istaknuvši sve veću ulogu lokalnih i regionalnih vlasti kao nositelja politika koje neposredno utječu na živote građana.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content