U Parku prirode Papuk nove investicije od gotovo 1,5 milijuna kuna

- PROMO -

Najposjećenija slavonska destinacija, Park šuma Jankovac, koju je do kraja rujna ove godine posjetilo gotovo 50.000 posjetitelja, uskoro će biti bogatija za još dvije poučne staze.

Riječ je o dva projekta sufinancirana u cijelosti sredstvima europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kojeg je odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a odnosi se na tip operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”.

U jednom od projekata ulaganje je usmjereno na uspostavu poučne biciklističke staze s edukativno-rekreativnim elementima na području Slatinskog Drenovca.

– Za trasiranje će se koristiti postojeće šumske vlake i putevi u duljini 6.000 metara, dakle velika većina staze prolazi upravo kroz šumsko područje. Poučna staza će spajati Park šumu Jankovac i naselje Slatinski Drenovac u kojemu Javna ustanova Park prirode Papuk planira uložiti sredstva u budući Centar za prihvat posjetitelja. Najmlađi će se, vjerujemo, najviše veseliti igralištu ispred spomenutog centra koji će biti izgrađen u sklopu navedenog projekta. Ukupna vrijednost projekta je 743.480,00 kuna, a početak radova očekuje se idućeg proljeća – kažu iz PP Papuk.

planinari 002

Drugi projekt kojemu je nositelj Općina Čačinci, a odnosi se na nastavak ulaganja na području Općine i Parka je nova dionica poučne staze ukupne dužine 4.000 metara koja počinje od planinarskog izletišta Jankovac i nastavlja blagim nagibom do kanjona potoka Kovačice i po njemu podno stare utvrde Klak. Staza u potpunosti prolazi kroz šumsko područje, a interpretirat će kontekst bogate povijesti prostora Jankovca i utvrde Klak kojeg je odredilo bogatstvo šuma i prirodna bogatstva Papuka.

Poučna staza će uzdužno spajati dva postojeća sadržaja – izletište Jankovac s obližnjim kulturno- povijesnim lokalitetom utvrde Klak odnosno sa Slatinskim Drenovcem. Ukupna vrijednost projekta je 743.342,75 kuna.

Sl.Drenovac Jankovac

Početak radova na stazama očekuje se u proljeće 2022. godine pa se već idućeg ljeta očekuje rasterećenje Jankovca u pogledu automobila.

– Park šuma Jankovac iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, a sudeći po broju posjetitelja tijekom ovogodišnjih zimskih mjeseci, Papuk se prometnuo i u najposjećeniju zimsku destinaciju. Samim time Općina Čačinci i Park prirode Papuk nisu željeli propustiti priliku za ulaganje u turističku infrastrukturu Papuka.  S osobitim veseljem mogu najaviti  investiciju  u vrijednosti gotovo milijun i pol kuna kojim će Park šuma Jankovac biti još atraktivnija biciklistima i pješacima. Staze su svojom duljinom i karakteristikama prikladne za sve uzraste pa će tako biti idealne za obiteljske šetnje – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk i načelnik Općine Čačinci.

(www.icv.hr, PP Papuk, Foto: Kristijan Toplak, Matija Pospihalj, arhiva PP Papuk)

Povezane vijesti

Skip to content