U ponedjeljak nastupa važna promjena za sve vozače, predviđene su i kazne

Velika promjena za sve vozače stupa na snagu u ponedjeljak, 1. studenoga, a u slučaju nepridržavanja predviđene su i kazne. Policija upozorava na nastupanje zimskih uvjeta na prometnicama.

– U noći s 30. na 31. listopada započinje zimsko računanje vremena. Iz tog razloga podsjećamo vas da nastupa zakonska obveza paljenja danju dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine na vozilima danju imati upaljena kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno svjetlo crvene boje na stražnjoj strani bicikla.

Preporuka je i odjeća svijetle boje, odnosno s reflektirajućim detaljima kako bi bili uočljivi ostalim sudionicima u prometu. U slučaju nepoštivanja, vozač automobila će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Stoga, apeliramo da poštujete zakonske odredbe i na vozilima za vrijeme vožnje imate upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu – ističu u MUP-u, piše Danica.hr.

Podsjećaju i na odluku o obveznoj zimskoj opremi na zimskim cestama u RH, a kojom se određuje obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta, i to u razdoblju od 15. studenog ove do 15. travnja iduće godine.
 
Obvezna uporaba zimske opreme odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga RH.

Zimskom opremom motornih vozila kategorija osobnih automobila i kombi vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

(danica.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content