U TIC-u održan sastanak s predstavnicima pčelara VPŽ: Približiti važnost meda krajnjem potrošaču i djeci svih dobnih uzrasta

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica održan je sastanak s predstavnicima udruga pčelara iz Virovitičko-podravske županije.

– Mi smo ovdje zbog vas, i vaš smo suputnik od cvijeta do stola – naglasila je na sastanku s predstavnicima udruga pčelara iz Virovitičko-podravske županije stručna suradnica Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica Nela Drača, koja je uoči sastanka sudionike provela kroz prostor TIC-a.

Sastanku su prisustvovali uz predstavnike udruga pčelara s područja Virovitičko-podravske županije i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Dario Ripli, predstavnici HGK-a ŽK-a Virovitica. Pčelari su podržali ovu inicijativu, a Nela Drača je naglasila kako je sljedeći cilj centra nabaviti uređaj koji će proširiti spektar analiza u području meda i pčelinjih proizvoda kako bi mogli zaokružiti cjelovitu priču od cvijeta do stola.

pcelari 1
Foto: TIC

– Naši zadaci su pružiti vama proizvođačima edukacije, predavanja, seminare, fizikalno-kemijske analize da biste proizveli kvalitetan i siguran med te druge pčelinje proizvode za krajnjeg potrošača prema svim pravilnicima i zakonima RH i EU. Isto tako zajednički nam je zadatak približiti krajnjem potrošaču i djeci svih dobnih uzrasta što je zapravo med i zašto je važan u ljudskoj prehrani. Prvo predavanje svim članovima udruga održat će se u drugoj polovici studenog. Neke od tema će biti rezime 16. županijskog i 13. međunarodnog ocjenjivanja meda, HACCP-dobra pčelarska praksa, zakonski okviri za stavljanje meda na tržište, osobna iskustva pčelara – istaknula je Nela Drača.

U sljedećoj godini u vidu seminara, edukacija, predavanja, radionica obradit će se teme patvorenja meda i ostalih pčelinjih proizvoda, hranidbe i prihranjivanja pčela, bolesti pčela, manipulacije pčelinjim proizvodima, uloga pčelara u zaštiti krajnjeg potrošača, ekonomika i marketing u pčelarstvu.

pcelari 4
Foto: TIC

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica je projekt realiziran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 17.571.604,21 kn. Nositelj projekta je bila Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet Agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Vizija centra je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i šire u kontinentalnoj Hrvatskoj, za usmjeravanje i savjetovanje u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije.

Zadaci i ciljevi centra su stvoriti preduvjete za razvoj gospodarstva Virovitičko-podravske županije kako u praćenju proizvodnje i podrške proizvođačima u vidu laboratorijskih analiza tako i pomoći proizvođačima kod izrade tehnoloških projekata i povezivanja proizvođača i gospodarstvenika s projektnim partnerima.

(www.vpz.hr, in)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content