U Virovitici održana svečana akademija u povodu 30. obljetnice ustroja slavne 127. brigade Hrvatske vojske

Nakon svete mise u crkvi svetog Roka i odavanja počasti na Spomen obilježju poginulim Hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Virovitici, svečanost obilježavanja 30. obljetnice ustroja slavne 127. brigade HV nastavilo se obilaskom Postava iz Domovinskog rata u Gradskom muzeju u Virovitici. Potom je uslijedio mimohod učesnika obilježavanja obljetnice od Gradskog muzeja do Centra kulture kojeg su uveličali i članovi Gradske glazbe Virovitica zajedno s mažoretkinjama Gradske glazbe.

Središnji dio programa bila je svečana akademija koja je održana u Centru kulture u Virovitici i na kojoj su uz roditelje i rodbinu poginulih Hrvatskih branitelja, nazočili i pripadnici 127. brigade HV, predstavnici braniteljskih udruga te predstavnici državnog vrha i lokalne samouprave.

IMG_20211002_111211_1067x800

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića nazočio je osobni izaslanik saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić uz nazočnost saborske zastupnice Vesne Bedeković. U ime Vlade Republike Hrvatske sjednici je nazočio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić te u ime ministra obrane RH brigadir Marijan Cikuš, osobni izaslanik Ministra unutarnjih poslova RH, načelnik PU VPŽ Siniša Knežević zajedno sa svojim zamjenikom Nenadom Križićem. Potom, pripadnici 127. brigade Hrvatske vojske predvođeni generalom Đurom Dečakom i načelnikom Stožera 127. brigade brigadirom Markom Krstanovićem, predstavnici tadašnjeg rukovodstva općine Virovitica Anto Krišto, Antun Habijanac i Antun Troha, predstavici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Virovitica predvođeni predsjednikom Vladom Paurićem, predstavnici Virovitičko–podravske županije na čelu sa županom Igorom Androvićem i pročelnikom Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu Ivanom Horvatom, te Grada Virovitice, predvođeni gradonačelnikom Ivicom Kirinom, njegovom zamjenicom Vlastom Honjek – Golinac, predsjednicom Gradskog vijeća Lahorkom Weiss, predsjednikom Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonkom Kožnjakom i ostalim uzvanicima.

IMG_20211002_111658_1067x800

Prvi je sve nazočne u ime organizatora ove svečanosti UDVDR – ogranak Virovitica pozdravio Vlado Paurić, te predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak koji su se tom prigodom prisjetili tih dana ponosa i slave i događaja koji su se zbili u Virovitici, a prethodili su i bili uvjet za daljnje oslobađanje RH od neprijateljskog agresora.

Zapovjednik 50. samostalnog bataljuna, a potom i 127. brigade HV general pukovnik Đuro Dečak nije mogao skriti emocije na ovaj veliki dan.

-Ako se prisjetimo tog vremena onda sa sigurnošću možemo ustvrditi da je naša 127. brigada bila prva u RH koja je izvršila borbeno djelovanje protiv agresora. S ponosom mogu reći da mi nije nikad bio problem pokrenuti vojsku, a sve svoje zadatke obavili smo besprijekorno i do kraja. No, isto tako valja istaknuti da nikad nismo žrtvovali ljude nego nam je cilj bio obaviti što više toga, uz što manje stradanja naših ljudi. Tu mi je u mnogočemu pomogao moj iskusni zamjenik Marko Krstanović. Trebalo je volje, želje, hrabrosti i napose ljubavi prema domovini. I uspjeli smo, na zadovoljstvo svih naših bojovnika i žitelja Republike Hrvatske – rekao je Dečak.

IMG_20211002_114226_1067x800

Čestitku svim pripadnicima slavne 127. brigade tom je prigodom uputio i gradonačelnik Ivica Kirin ističući značaj virovitičkih bojovnika u Domovinskom ratu.

-Ljudi koji ovdje s nama sjede stvarali su Republiku Hrvatsku upravo na ovim našim prostorima. Da nije bilo branitelja iz Virovitice, Hrvatska danas ne bi bila slobodna država. Vjerujem da bi unatoč trenutnoj teškoj situaciji i razdvojenosti u razmišljanjima, koja je danas ponegdje prisutna, ako bi trebalo, opet stali u jedan stroj za obranu ove zemlje od svih eventualnih prijetnji – rekao je tom prigodom Ivica Kirin.

IMG_20211002_114822_1067x800

Čestitke našim braniteljima uputio je i župan Igor Andrović.

-Ponosan sam što stojim danas ovdje pred vama, velikanima iz Domovinskog rata koji su najzaslužniji za sve ovo što danas imamo. Dobro je znan slavni put 127. brigade HV, od oslobađanja prostora bivše općine Virovitica, uspostavljanja normalnog prometovanja sa susjednom Republikom Mađarskom, kao i sudjelovanjima 127. brigade u oslobađanju šireg prostora naše i Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i šire. Za sve to vam zahvaljujem i čestitam ovu značajnu obljetnicu – uputio je čestitke Igor Andrović.

IMG_20211002_115459_1067x800

Čestitke je u ime premijera Andreja Plenkovića uputio i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić.

-Vaša 127. brigada dala je izniman doprinos u oslobađanju ovog dijela Hrvatske. Sjećamo se velikosrpske ideje o njihovoj zamišljenoj granici Karlovac – Karlobag – Virovitica. Upravo je 127. brigada bila ta najjača spona koja je svojim djelovanjima u pravo vrijeme onemogućila tu suludu velikosrpsku ideju. Stoga vam u ime predsjednika Vlade RH i svoje osobno prenosim najsrdačnije čestitke povodom ove važne obljetnice – rekao je tom prigodom Darko Nekić.

IMG_20211002_120810_1067x800

Na kraju se svim nazočnima obratio i osobni izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

-Čestitam vam na svim uspjesima koje ste ostvarili u tim vremenima kada je trebalo krenuti u boj i donositi odluke kako osloboditi svaki pedalj teritorija na području tadašnje općine Virovitica. Zahvala našim hrabrim vitezovima mora biti trajna jer samo tako nećemo zaboraviti slavnu povijest Domovinskog rata i naših hrabrih bojovnika. I ne kaže se uzalud da je Domovinski rat započeo upravo u Virovitici, jer unatoč prijetnjama koje su ih okruživale, naši Virovitičani bili su hrabri i odvažni i uspjeli su skupiti vojsku koja će stati na kraj velikosrpskim idejama – rekao je, između ostalog, Đakić, uputivši čestitku svim pripadnicima slavne 127. brigade.

IMG_20211002_121535_1067x800

U glazbenom dijelu programa nastupio je mješoviti pjevački zbor HPD “Rodoljub”, te tamburaški sastav “Štimung band” iz Virovitice, a svim posjetiteljima je nakon sjednice uručen besplatni primjerak knjige “Virovitica u Domovinskom ratu”.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content