Uz predavanje i ples Udruga slijepih i slabovidnih osoba Virovitičko-podravske županije obilježila Dan bijelog štapa

U prostorijama Udruge slijepih i slabovidnih osoba Virovitičko-podravske županije danas (utorak) obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa, s ciljem dizanja svijesti građana o specifičnim potrebama i problemima slijepih osoba, a koji se obilježava 15. listopada.

Nakon što je velik broj okupljenih, među kojima su bili predstavnici Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije i Lions Cluba Vereucha Virovitica, pozdravila predsjednica udruge Valentina Markovinović, pročitana je promemorija Andree Veljače, izvršne direktorice Hrvatskog saveza slijepih koja je podijeljena u tri točke te govori o inkluzivnom dodatku za osobe s invaliditetom, standardizaciji videćeg pratitelja i motu ovogodišnjeg obilježavanja – „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“.

– U ime Lions Cluba, čija sam članica preko 20 godina, ali i u ime svoje kćeri koja je članica vaše organizacije slijepih, prvo što vam želim je ispunjenje vaših zahtjeva. Budite uporni u svojim traženjima. Onom koji ne kuca se vrata ne mogu ni otvoriti. Tko ne traži, neće dobiti, zato budite uporni. Imate pravo, zakon je na vašoj strani, međutim i nažalost, svi ti zakoni imaju velike rupe koji uvijek dođu na vidjelo i pokaže se koliko ste zakinuti. Lijepo sve piše ali u praksi je sve drugačije. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa želim vam svako dobro. Želim vam, na prvom mjestu, zdravlje. Uz zdravlje, da imate i malo sreće u životu. Veselite se svakom novom danu. Nama vidjevši sigurno je teško shvatiti što vi proživljavate i osjećate, s čime se sve susrećete ali ne gleda se uvijek očima, gleda se i srcem. Ne vidite, ali ste vidljivi. Vidljivi ste na svakom koraku i osjećamo vas – rekla je članica Lions Cluba Ana Bajer-Feketić.

Slijedilo je predavanje prof. Jadranke Puzak, kliničke psihologinje u mirovini, koja je okupljenima pričala o usamljenosti u vrijeme pandemije koronavirusa, te im dala konstruktivne savjete kako se psihički bolje osjećati u „novom normalnom“. S obzirom kako je jedna od sugestija bio ples, jer kretanje i glazba dokazano pospješuju fizičko i mentalno stanje, za kraj druženja svi okupljeni su zaplesali uz glazbu te u dobrom duhu nastavili slaviti svoj dan.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content