Virovitičko-podravskoj županiji u Dubrovniku uručena europska nagrada Globallocal za poticanje razvoja poduzetništva koja se dodjeljuje najboljim javnim institucijama

Virovitičko-podravska županija dobitnica je nagrade koja se dodjeljuje najboljim javnim institucijama s izvršnim ovlaštenjima za “najbolje lokalne zajednice za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi – Globallocal”.

Nagrada je, u Hotelu Dubrovnik Palace, uručena pročelniku za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojanu Mijoku, a svečanosti je nazočio i zamjenik direktora Poduzetničkog inkubatora VPŽ Josip Hetrih. Nagradu je dodijelio neovisni Međunarodni komitet, u kojem je 16 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije, sociologiju, poduzetništvo, pravo, arhitekturu, ekologiju, lokalni i regionalni razvoj te druge znanosti i discipline, iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe. Za priznanje je bilo predloženo 147 kandidata iz deset zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Kosovo, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija), donosi Glas Slavonije. Virovitičko-podravska županija nagradu je dobila na temelju svojih najvažnijih gospodarsko-poduzetničkih projekata ali i konstantnog stvaranja pozitivne poduzetničke klime za razvoj gospodarstva. Uz te velike projekte, na stotine je onih malih, kojima je Županija, uz svoje potporne institucije, ponajprije VIDRA-u i Poduzetnički inkubator VPŽ-a, pomagala u projektnim prijavama.

– Virovitičko-podravska županija konstantno ulaže u stvaranje bolje poduzetničke klime nizom svojih projekata. Prvi poduzetnički inkubator koji smo napravili niknuo je u Virovitici 2013. godine i već nakon šest mjeseci bio je potpuno popunjen. I tada i danas Županija poduzetnicima, posebno početnicima, daje vjetar u leđa potpuno im financirajući smještaj u poduzetničkim inkubatorima, čime omogućuje i kvalitetniji rad – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

igor global

O razvoju poduzetništva, posebno govori jedan projekt – Mreža inkubatora VPŽ. Naime, krajem 2019. godine u Virovitičko-podravskoj županiji završen je projekt Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta bila je Virovitičko-podravska županija, a projektni partneri Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije d.o.o., te Gradska razvojna agencija Slatine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 27.907.310,57 kn, od toga je EU sufinanciranje projekta iznosilo 19.970.530,49 kuna. Ovim projektom izgrađena su i opremljena tri poduzetnička inkubatora u gradovima Orahovici i Slatini, te općini Pitomača. Navedena tri inkubatora, zajedno s već postojećim inkubatorom u Virovitici (izgrađen 2013. godine) čine mrežu inkubatora Virovitičko-podravske županije. Svrha projekta je stvoriti preduvjete za razvoj malih i srednjih poduzetnika kroz razvoj poduzetničko potporne infrastrukture i razvoj usluga s ciljem povećanja poduzetničke aktivnosti stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta na području Virovitičko-podravske županije. Ovaj projekt je jedan od rijetkih primjera umrežavanja poduzetničkih potpornih institucija i infrastrukture na razini jedne županije. U Virovitičko-podravskoj županiji je u 2020. godini osnovano 268 poslovnih subjekata, odnosno trgovačkih društava i obrta. Od siječnja 2020. godine do danas u Mrežu inkubatora smješteno je ukupno 52 poduzetnika početnika (37 poduzetnika koji koriste prostore inkubatora te 15 „virtualnih stanara“). Osim poduzetnika u Mrežu inkubatora smještene su i 4 poduzetničke potporne institucije čiji je cilj doprinijeti razvoju poduzetnika početnika i gospodarstva u cjelini.

Osim fizičke infrastrukture Virovitičko-podravska županija provodi niz aktivnosti kojima se potiče razvoj gospodarstva. Umrežavanjem svih institucija na razini Virovitičko podravske županije kroz Mrežu inkubatora pružena je jednaka razina podrške svim gospodarskim subjektima u cijeloj županiji. Od 2020. godine provode se redovite koordinacije, ali i panel diskusije na kojima se poduzetnici imaju priliku umrežiti s institucijama iz javnog sektora. U navedene aktivnosti uključene su sljedeće institucije: Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Hrvatska gospodarska komora ŽK Virovitica, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udruženja obrtnika (Orahovica, Pitomača, Slatina i Virovitica), Razvojne agencije (DRAFT, Gradska razvojna agencija Slatine i VIDRA), Lokalne akcijske grupe, Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije te jedinice lokalne samouprave.

dubrovnik global 1

Virovitičko-podravska županija u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom VPŽ d.o.o. i Razvojnom agencijom VIDRA pruža kontinuiranu podršku poduzetnicima u području poslovnog savjetovanja te pripremi poslovnih planova i projekata za sufinanciranje iz Nacionalnih i EU fondova (mjere ruralnog razvoja, zakon o poticanju ulaganja, COVID-19 zajmovi, mjere za očuvanje radnih mjesta, potpore za samozapošljavanje, HAMAG i HBOR krediti i dr.). Od 2017. godine do danas provedeno je ukupno 328 projekata ukupne vrijednosti 430.885.469,82 kuna, a koji su usmjereni na razvoj poduzetništva i lokalne zajednice.

U vidu izravnih mjera poticanja obrtništva kroz vlastiti proračun, Virovitičko-podravska županija je 3. županija u Hrvatskoj po izdvajanju za obrtnike po “glavi stanovnika”. Također u povlačenju EU sredstava, sa 1.614 kuna po stanovniku i udjelu povučenih sredstava od 6,49 posto, Virovitičko-podravska županija je druga županija u RH, a treća je po trendu rasta povučenih sredstava u tri godine od 400,69 posto.

Samo u 2020. godini, u vrijeme epidemije COVIDA-19, Virovitičko-podravska županija je isplatila financijsku pomoć za preko 520 gospodarskih subjekata ukupnog iznosa preko 3,2 milijuna kuna.

dubrovnik global 8

U nastavku su navedene najvažnije aktivnosti provođene u 2020. godini kroz Mrežu inkubatora Virovitičko-podravske županije:

– besplatna priprema prijava za COVID-19 zajmove Hamag Bicro-a i subvencija kamate na zajmove od strane VPŽ tako da je u konačnici za poduzetnike kamata iznosila 0% – svim poduzetnicima početnicima koji su stanari Mreže inkubatora – oslobođenje u potpunosti plaćanja poslovnih prostora za 2 mjeseca stanovanja u inkubatoru (za vrijeme „lock downa“). – Pilot projekt „Savjetovanje poduzetnika početnika“ usmjeren na razvoj poduzetničke ideje za studente u suradnji s Veleučilištem u Virovitici – Nagrada za najbolju poduzetničku ideju – ViP Startup Mreža (planirano za 2021. godinu) u iznosu 100.000 kuna (za pobjednika „Demo daya“) – Radionice „Pokreni nešto svoje“ za završne razrede srednjih obrtničkih škola – radionice u trajanju od tjedan dana na kojima se mlade umrežava s uspješnim poduzetnicima u području njihovog zanimanja – Radionice web programiranja za učenike i studente te nezaposlene mlade – Suradnja s udrugama u području ICT djelatnosti – prijave projekata s aktivnostima ulaganja u nove tehnologije kojima će se opremiti poduzetnički inkubatori (3D printer i 3D skener i VR tehnologija) – Suradnja s Jedinicama lokalne samouprave u vidu zajedničke subvencije cijene najma u poduzetničkom inkubatoru Slatina (3 godine besplatnog najma prostora za poduzetnike početnike) – u narednom periodu ovaj model suradnje planira se uspostaviti i s drugim Jedinicama lokalne samouprave u kojima se nalaze ostali poduzetnički inkubatori.

(vpz.hr, jh, Foto: J. Hetrih i B. Mijok)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content