Zavod za javno zdravstvo predstavlja plakat i publikaciju „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ u okviru istoimenog preventivnog programa

- PROMO -

U punom su zamahu aktivnosti koje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije provodi u okviru preventivnog programa pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“. Program će se u Virovitičko-podravskoj županiji provoditi tijekom tri godine (2021.-2023.), a cilj mu je osnažiti samozaštitne kapacitete učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i ostalih mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja.

Temelj aktivnosti je specifična edukacija mladih o prednostima nepijenja i rizicima pijenja alkohola na zdravlje. Edukaciju će provoditi educirani edukatori (njihova se edukacija planira uskoro) uz pomoć plakata za škole i publikacije za mlade pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“. Radi se o pažljivo kreiranim edukativnim materijalima, metodički i didaktički stručno oblikovanima tako da se na primjereni način obraćaju djeci i mladima te ukazuju na rizike i opasnosti od pijenja alkohola, istovremeno afirmirajući zdrave stilove življenja ističući prednosti nepijenja za zdravlje. Publikacija se sastoji od tekstova više autora različitih struka (psiholog, pedagog, socijalni pedagog, epidemiolog i prometni stručnjak). Autori su vrsni stručnjaci u svojim područjima (Siniša Brlas, Sabina Mandić, Željko Marušić, Vesna Šerepac i Miroslav Venus). Urednik publikacije je Siniša Brlas koji je ujedno i voditelj ovog preventivnog programa. Plakat i publikacija u elektronskom su obliku dostupni i OVDJE

Aktivnostima koje će se u narednom razdoblju provoditi u odgojno-obrazovnim ustanovama i u lokalnoj zajednici mladi bi trebali biti osnaženi i motivirani u samozaštitnim ponašanjima osvješćivanjem rizika od pijenja alkoholnih pića i s boljom samokontrolom usmjerenom izbjegavanju rizika. Također će biti osnažena i međusektorska suradnja u prevenciji i suzbijanju ovisnosti i rizičnih ponašanja mladih. Ovako kompleksan pristup u provedbi preventivnih aktivnosti uključit će više desetaka stručnjaka koji će biti suradnici Zavodu u provedbi aktivnosti, a sustavom praćenja procesa i ishoda vodit će se računa o tome da sve aktivnosti budu učinkovite i da pojedinci i zajednica od programa imaju maksimalne koristi za zdravlje i sigurnost građana.

Ovaj preventivni program kojega su osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije usklađen je i s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te ima visoke standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

(www.icv.hr, sb)

Kako ne utopiti mladost u alkoholu Plakat B1

 

 

Povezane vijesti

Skip to content