FOTO Paljenjem prve adventske svijeće u Suhopolju započela prava ‘božićna priča’: Velečasni Ljubo Krmar poslao poruku mira, razumijevanja i zajedništva

Adventsko razdoblje ili došašće, kako se naziva u liturgiji, vrijeme je pripreme za najradosniji blagdan u godini, Božić, Isusovo rođenje. U gradovima i naseljima diljem Virovitičko-podavrske županije tako se danas (nedjelja) organiziralo paljenje prve svijeće na adventskom vijencu.

Tridesetak mještana, unatoč kiši, došlo je na paljenje prve adventske svijeće u središtu Suhopolja. Na tradicionalnom ritualu obilježavanja ulaska u prvi adventski tjedan, svijeću nade upalio je prvopričesnik, a poruku mira, razumijevanja i zajedništva poslao je župnik velečasni Ljubo Krmar. 

– Danas na prvu nedjelju adventa ili došašća, u našim crkvama i u našim obiteljima, pa i ovdje na središnjem trgu u Suhopolju, upalili smo prvu svijeću, koju još nazivamo i svijećom nade. Ona nas podsjeća na svjetlo koje je Isus Krist svojim rođenjem donio na ovaj svijet i obasjao ga, a to svjetlo unosi i u naše živote. Predstavlja radost i sigurnost za njegovo rođenje, ali i radost za čitavi svijet. Lijepo je biti u tom razdoblju adventa i priprave te iščekivanja njegovog rođenja. Advent u nama budi one najljepše osjećaje, kao i pripremu te pozornost na Isusov dolazak. Advent je vrijeme koje posebno naglašava budnost, osobito po misama zornicama, molitvi i dijeljenju s potrebitima. U tom vremenu obilazimo naše bolesne i želimo onima koji su u potrebi iskazati svoju blizinu i moliti za njih – između ostalog, rekao je velečasni Krmar.

Nakon paljenja prve svijeće, u perivoju dvorca Janković nastavljeno je adventsko druženje uz kuhano vino i zimske delicije, ali zbog lošeg vremena odgođen je glazbeni program u kojem su trebali nastupiti Suhopoljski tamburaši te polaznici virovitičke Glazbene škole Jan Vlašimsky i Vokalni ansambl Contesse.

‘Božićna priča’, u čarobnoj amtosferi suhopoljskog parka, nastavlja se idućeg vikenda, kada se očekuje puno ljepše vrijeme koje bi trebalo privući brojne mještane na zajedničko druženje pod lampicama. Do tad, zavirite u fotogaleriju i uživajte u prekrasnim božićnim prizorima koji privlače pažnju mještana i ostalih prolaznika.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo i M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content