Krunoslav Capak: Uvođenje COVID potvrda odgađa se do utorka

- PROMO -

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je da se odgađa najavljeno uvođenje obaveznih COVID potvrda u javne i državne institucije.

Umjesto od ponedjeljka, kako je ranije najavio Stožer, COVID potvrde će biti obavezne od utorka – prenosi Index

Capak je rekao da će Nacionalni stožer civilne zaštite sutra donijeti odluku kojom se od ponedjeljka uvode obvezne COVID potvrde u državne i javne službe, a njihova će primjena početi od utorka.

-To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanje, nego za sve. To je napravljeno iz dva razloga. Zato što je dan prije toga nedjelja, pa će se teško organizirati testiranje za sve nedjeljom. Ovako pružamo mogućnost prilagodbe sustava jer prvi dan primjene će sigurno biti najteži, sigurno biti najteže. Dakle pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju, da u utorak imaju COVID potvrde – rekao je Capak večeras za RTL.

Potvrda o preboljenju vrijedit će godinu dana, kućni testovi neće se priznavati

Šef HZJZ-a je rekao i da se rezultati kućnih COVID testova neće priznavati, odnosno da se uz pomoć njih neće moći do COVID potvrda.

Capak je u razgovoru za N1 potvrdio da će potvrda o preboljenju bolesti COVID-19 vrijediti godinu dana.

Fuchs ranije potvrdio da primjena COVID potvrda u školama počinje od utorka

Ranije danas je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao da će uvođenje COVID potvrda u školama i obrazovnim institucijama krenuti u utorak, 16. studenoga.

-Mjere će stupiti na snagu, uvažavajući određene organizacijske pripremne potrebe što se tiče mjesta testiranja i organizacije samih ravnatelja koji će to trebati provoditi, u utorak – rekao je Fuchs.

-Sve javne službe, u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti, trebat će provjeravati imaju li zaposlenici covid-potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Moramo svima koji to moraju obaviti osigurati da što lakše i bliže mogu provesti testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno – rekao je Fuchs.

(index.hr)

Povezane vijesti

Skip to content