Na današnji dan uspješno završena 1. etapa VRO “Otkos 10”

Oslobađanjem naselja Turčević Polje, Munija i Dijakovac, 4. studenog 1991. godine završila je 1. etapa prve planirane i uspješno realizirane Vojno redarstvene operacije oslobađanja hrvatskog teritorija u Domovinskom ratu pod kodnim nazivom “Otkos 10”.

Naime, završetkom petog dana od početka operacije, ponedjeljka 4. studenog, oslobođeno je 270 kvadratnih kilometara, odnosno 21 naselje, a srpske pobunjeničke snage u potpunosti su izbačene iz grubišnopoljske općine. Deblokirana je magistralna cesta Kutina – Grubišno Polje – Virovitica i smanjena crta bojišnice, što je trebalo olakšati djelovanje hrvatskim snagama u daljnjim akcijama i operacijama oslobađanja okupiranog područja.

Postrojbe 127. brigade HV iz Virovitice su nakon ove operacije u kojoj su sudjelovali i dali značajan obol, svoju pažnju mogle uspjeriti na srpske pobunjenike u daruvarskoj općini, otkuda je i dalje prijetila opasnost za virovitičku općinu. Nakon završetka prve etape ove operacije, 5. studenog 1991. postrojbe 127. brigade su držale točke za osiguranje na magistralnoj cesti Virovitica – Gruišno Polje.

Jedna bojna virovitičke brigade bila je raspoređena na području sela Removac, Velika Babina Gora, Mala Babina Gora, Kravljak i Levinovac. Na području Removca i Kravljaka položaji 127. brigade bili su duboko istureni kako bi se onemogućio prolaz srpskim snagama prema zapadu i sjeveru sa šireg područja Đulovca. Jedna bojna 127. brigade bila je u pričuvi na širem području Virovitice.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content