Na našičkom Poligonu uspješno odrađena vježba vatrogasaca : U vatru i dim pod respiratornom opremom i u kemijskim odijelima

Obuka i vježba vatrogasaca na Poligonu za obuku korisnika dišnih aparata na kojoj su sudjelovali i vatrogasci iz Republike Srbije, održana je jučer (ponedjeljak) u prostoru DVD-a Našice.

Tom prigodom prezentiran je rad Poligona nabavljenog u sklopu Projekta “Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND)”, a čija je svrha priprema i provjera vatrogasaca za korištenje opreme za zaštitu dišnih organa. Obuci i dodjeli uvjerenja za najuspješnije vatrogasce nazočio je i zamjenik župana Josip Miletić.

– Danas smo svjedočili kvalitetnom korištenju europskih sredstava i ulaganju u opremu koja je nužna za pripremu vatrogasaca. Riječ je o projektu prekogranične suradnje sa Srbijom ukupne vrijednosti do 2,3 milijuna eura, pri čemu je financijski udio Osječko-baranjske županije do 209.997,90 eura, od čega je 85 posto bespovratnih europskih sredstava. Županijska vatrogasna zajednica dobila je ovaj prostor i opremu za korištenje te edukaciju vatrogasaca, a uvjereni smo da će i u budućnosti biti od velike koristi u njihovoj obuci – kazao je zamjenik župana.

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mladen Pejić istaknuo je kako Poligon za obuku omogućuje realističan trening u načinu rukovanja i upravljanja opremom, dajući korisnicima uz razne vrste izazova i razine stresa s kojima se susreću u stvarnim situacijama najbolju moguću pripremu.

– Oprema za vježbanje i stjecanje kondicije, koja je posebno prilagođena da odražava određene izazove njihovog rada, može se koristiti za testiranje i poboljšanje fizičke sposobnosti korisnika koji moraju nositi opremu za respiratornu zaštitu i zaštitna kemijska odijela. Opasne situacije realistično se simuliraju i kombiniraju sa simulacijskom opremom za visoke temperature, generatorima dima, sustavima zvučnih efekata, kako bi stavili na kušnju fizičku i psihičku sposobnost osoblja – rekao je Pejić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content