Nove sigurnosne mjere u OBŽ: Od 7000 zaposlenika u školama, javnim službama i upravnim tijelima Županije, više od 1000 bi se trebalo testirati, nekolicina najavila odbijanje

- PROMO -

O uvođenju covid potvrda ili obveznom testiranju za zaposlenike, kao i drugim novim sigurnosnim epidemiološkim mjerama koje se poduzimaju na razini OBŽ i Grada Osijeka, na jučerašnjoj (ponedjeljak) poslijepodnevnoj konferenciji za novinare govorili su načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić i zamjenik gradonačelnika grada Osijeka Dragan Vulin.

Načelnik Lukić uvodno je iznio podatke o epidemiološkoj situaciji na području županije u zadnja 24 sata, ali i analize po danima, tjednima i mjesecima koje pokazuju pogoršavanje zdravstvene situacije, odnosno veliki broj novopozitivnih, a posljedično i povećan broj hospitaliziranih, pa i umrlih.

Prema tim podacima samo u prvih 14 dana mjeseca studeni novopozitivno je 3255 osoba, dok je u listopadu bilo 3487, a u rujnu 1477 osoba. Preminula je 51 osoba u posljednjih 14 dana.

– Župan Ivan Anušić donio je 13. studenog Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, službenika i namještenika u javnim službama, kao i zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji je osnivač Županija. Odluka stupa na snagu 16. studenoga, već je proslijeđena svim pročelnicima upravnih odjela, ravnateljima i drugim odgovornim osobama, pa su svi zaposlenici upoznati s propisanim procedurama. Od 388 zaposlenika u upravnim tijelima OBŽ potrebu za testiranjem iskazalo je 71 djelatnik, a prema prvim danas prikupljenim podacima testiralo se 87 osoba, od kojih su 54 zaposlenici Županije, a jedna osoba je bila pozitivna. Jutros je testirano i 70 zaposlenika škola od kojih je pet pozitivno- rekao je Mato Lukić.

Naglasio je kako je omogućeno 19 punktova za testiranje, a poslodavci odnosno ravnatelji izravno dogovaraju u koje dane i vrijeme će zaposlenici dolaziti na testiranje. U slučaju potrebe Dom zdravlja OBŽ, NZZJZ OBŽ i OŽB Našice, kao i privatne ordinacije mogu otvarati i nove lokacije.

– Prema sada poznatim podacima, od 7000 ukupno zaposlenih u školama, zdravstvenim i ostalim javnim službama, tvrtkama i ustanovama, kao i upravnim tijelima Županije, testirati bi se trebalo nešto više od 1000 osoba, no kako se u međuvremenu dio cijepio, pribavio potvrde o preboljenoj bolesti ili druge dokumente propisane odlukama s nacionalne razini, pravi broj potreba za testiranjem znat će se od sutra kada počne primjena kontrole potvrda. Tada će se znati i da li je bilo odbijanja testiranja- rekao je Lukić te ponovio poziv na cijepljenje građanima koji to još nisu učinili.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin kazao je kako je sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić donio Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, službenika i namještenika, kao i zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji je osnivač Grad Osijek. Od 212 zaposlenika gradske uprave obvezu testiranja ima 56 osoba, a ostali su ili cijepljeni ili imaju druge potrebne potvrde. Na razini cijelog gradskog sustava, zajedno sa školama, ukupno ima oko 4.000 zaposlenika, od kojih oko 900 ima potrebu za testiranjem na koronavirus.

(www.icv.hr, tj)

Povezane vijesti

Skip to content